Donja Kamenica: Da bujični potok (ponovo) ne odnese selo

U Donjoj Kamenici u toku su radovi na čišćenju korita reke koja protiče kroz selo, a čija je obala urasla u rastinje i zasađena što stablima voća, što baštama. Na zahtev Mesne zajednice, posao obavlja Javno komunalno preduzeće ''Standard''.

Da neuređena korita reka predstavljaju pravu opasnost, donjokameničani dobro znaju, jer su sedamdesetih godina na svojoj koži osetili kako izgleda kada im bujični potok odnese selo. Zbog toga su pokrenuli inicijativu da se vodotok očisti i za to dobili i sredstva i saglasnost lokalne samouprave.

''Kej je izgrađen 75, ili 76. godine i od tada nije pipan, pa su meštani iskoristili priliku da zasade orahe i svašta uz sam vodotok. Mi smo kao mesna zajednica podneli zahtev i odobrili su nam da se očisti kej. Biće lepše i za selo i za turiste koji dođu da vide selo. Ovaj potok je opasan, on je 73. i 75. nosio selo i zato je napravljen kej'', kaže Ljubičica Stamenković, potpredsednica Mesne zajednice Donja Kamenica.

Cilj celog posla je bezbednost stanovnika Donje Kamenice, koji će, kada radovi budu okončani, moći mirno da čekaju zimu i topljenje snega sa Stare planine.

''Posao izvodi JKP ''Standard'', na zahtev mesne zajednice. Cilj je bezbednost, pre svega, samih meštana. Ovaj potok je bujični, a urastao je u rastinje. Korito jeste izbetonirano, ali je godinama zapušteno. Cilj je da se to raščisti i da se zima, a kasnije i topljenje snega dočeka u što boljem ambijentu,'' ističe Mišel Nikolić, pomoćnik predsednika opštine Knjaževac.

Zbog  čudesno neobične Crkve Presvete Bogorodice, Donja Kamenica je često u prilici da ugosti brojne turiste, koji dolaze da se dive ovom biseru Timočke eparhije. Meštani su uvereni da goste treba dočekati ne samo uređenom crkvom, već i celim selom.