Dom kulture : Mi smo ustanova za primer; Opozicija : To može svako

Da li je Dom kulture miljenik lokalnih vlasti i zašto se za njegove aktivnosti iz budžeta izdvaja, po mišljenju opozicije previše para ? Oko ovih pitanja sporili su se odbornici Skupštine opštine tokom rasprave o izmenama i dopunama programa rada ove ustanove.

Direktor Doma kulture Uroš Stanišić osvrnuo se na konstantne napade na ovu ustanovu :

''Ne mogu da dozvolim da neko više svojim izmišljotinama i pričama rekla – kazala nipodaštva sve što je u poslednje dve godine urađeno u Domu kulture i što i dalje radimo svakodnevno. Mi sve radimo argumentovano i transparentnoi to je, ja mislim, jedini način da od Doma kulture napravimo pravu ustanovu kulture koja služi za primer svima u regionu. Ja verujem da nekome nedostaju vremena kada su se u šah sali jeli prasići i jagnjići i pili špriceri i da nekome nedostaje vreme kada su u ovde jedina dešavanja bile svadbe koje su se dešvale u galerijskom prostoru...Što se tiče mog famoznog računa za telefon, koji sam napravio na službenom putu u Moskvi – račun ću platiti iz sopstvenog džepa po nalogu predsednika opštine i po svojoj ličnoj želji. Dom kulture je sklopio ugovor sa Telekomom da se taj račun plati na 12 rata, a svaka rata se meni odbija od plate''.

Šef odborničke grupe SPS – PUPS Darko Živković, zastupao je stav da je lako organizovati programe, ako ima para.

''Mislite da je nekakva umetnost dovesti Tonija Cetinskog, da je umetnost dovesti ''Riblju čorbu'', ili bilo koju našu rok grupu sako platite ? Mislite da je za to potrebno nekakvo vrhunsko znanje i sposobnost ? Mislim da to može apsolutno svako kome se da dovoljno para da raspolaže...Ako se neko seća tih vremena o kojima govori, kako se ne seća tog viskija, tih starleta, dešavanja posle Dana opštine u Domu kulture koja nisu bila u protokolu''.

S druge strane, za šefa valadajuće kolicije ''Volim Knjaževac'' Miroljuba Božinovića, rad sve tri knjaževačke institucije kulture zaslužuje visoke ocene.

''Kulturna scena Knjaževca doživljava ekspanziju. Tu ne mislim samo na Dom kulture. Tu mislim i na Biblioteku i na Muzej, na Festival, koji je centralna godišnja manifestacija. Sve to Knjaževcu daje jedan poseban ton. Ono što je takođe bitno, to je da je poslata jedna slika iz Knjaževca celoj Srbiji, da su ljudi čuli za Knjaževac, da se za Knjaževac interesuju i da je Knjaževac postao atraktivno mesto za ljude. Nadam se da će zbog takvog imidža, postati interesantan i investitorima.''

Većinom glasova, odbornici su usvojili rebalans programa rada Doma kulture, za čije funkcionisanje je u opštinskoj kasi  izdvojeno nešto više od 34 miliona dinara.