Dogradnja ''Crvenkape'': Liste čekanja idu u prošlost

Trećim po redu rebalansom budžeta, koji je usvojen na aprilskom zasedanju Skupštine opštine, opredeljeno je 12 miliona dinara za dogradnju vrtića ''Crvenkapa''. Opština želi da vodi promotivnu populacionu politiku i mi ovim stavljamo tačku na liste čekanja za upis u vrtiće'', poručio je predsednik Opštine Milan Đokić.

Zbog nedovoljnog kapaciteta Predškolske ustanove ''Bajka'' deca su već nekoliko godina na listi čekanja. Upis nove dece trajao je do 30. aprila, a početkom juna, nakon formiranja grupa po kriterijumima Ministarstva prosvete, znaće se koji su mališani primljeni.

Iako su prethodnih godina adaptiran prostor garaže, a dograđvan je i vrtić ''Crvenkapa'', svake godine nema mesta za bar tridesetoro dece, kaže direktor ''Bajke'' Dragan Đorđević.

''Posle prošlogodišnjeg upisa ostalo tridesetak deteta van vrtića. Mi nismo imali dovoljno tehničkih kapaciteta da primimo svu decu. Ograničeni smo kriterijumima o broju dece u svakoj vaspitnoj grupi po godištima. Akutan je nedostatak prostora i on je aktuelan nekoliko poslednjih godina.''

Odbornici Skupštine opštine su se, usvajanjem rebalansa budžeta, saglasili da  dogradnja  vrtića ''Crvenkapa'' dobije oznaku ''hitno''. Liste čekanja treba da postanu naša prošlost, ako želimo da vodimo promotivnu populacionu politiku, kazao je predsednik Opštine Milan Đokić.

''Svake godine trideset deteta ostane neupisano u sistem PU ''Bajka''. To jeste veliki problem. Deca ne počinju svoj vaspitno – obrazovni proces na vreme, ne socijalizuju se sa ostalom decom, roditelji ne mogu da se profesionalno angažuju, jer moraju da čuvaju svoju decu. Ukoliko želimo da vodimo promotivnu populacionu politiku, to mora da bude naša prošlost. Zato smo odlučili da iz ušteda koje smo ostvarili u 2017. godini, 12 miliona dinara, koliko je po projektu potrebno, opredelimo za dogradnju vrtića ''Crvenkapa''.''

U ''Bajci'' pozdravljaju ovakvu odluku i očekuju da će u septembru u ovoj  ustanovi biti mesta za sve devojčice i dečake.

''Nadam se da će to naići na opšte oduševljenje i zadovoljstvo. Retko se danas nešto gradi i iskreno me raduje takvo razumevanje'', kazao je Đorđević.

Knjaževačka predškolska ustanova danas obezbeđuje sve uslove za igru i pravilan razvoj za 700 devojčica i dečaka.