Do kraja godine nova pijaca

Centralna tema 107. sednice Opštinskog veća bio je rebalans budžeta opštine Knjaževac za 2015. godinu.

 

Izmenama i dopunama odluke o budžetu, kao i izmenama programa Direkcije za razvoj, urbanizam i izgradnju,  stvaraju se uslovi za realizaciju projekta izgradnje gradske pijace, kaže predsednik opštine Milan Đokić.

''Cilj i svrha rebalansa programa Direkcije i rebalansa budžeta je stvaranje preduslova za projekat koji želimo da realizujemo – izgradnju pijace. Svesni smo činjenice da mnogi naši Knjaževčani žive od individualne poljoprivredne proizvodnje. Oni su vezani za pijacu. Zbog toga želimo da taj prostor izgradimo, da on bude mnogo komforniji, praktičniji za poslovenje onih ljudi koji tu prodaju svoju robu, ali i za građane koji koriste usluge pijace. Želimo da to bude natkriven prostor, zaštićen od vremenskih nepogoda, koji će omogućiti bolje funkcionisanje. Ustalom, to je nastavak uređenja grada i ekonomski opravdana investicija.''

Još jednom je pred većnicima bilo pitanje javnog prevoza. Predsednik očekuje da će ideju o organizaciji prevoza na teritoriji opštine, koji će biti besplatan za sve stanovnike, konačno realizovati do sredine avgusta. 

''Prošle godine smo došli na ideju da organizujemo javni prevoz za sve građane. Računica nam je pokazala da bi nas to koštalo svega nešto više od onoga koliko izdvajamo za funkcionisanje gradskog prevoza. Na žalost, već dva puta javni pozivi propadaju, zato što zakon omogućuje firmama ''tašna-mašna'' da poništavaju tendere, da se žale republičkim komisijama, da zbog jednog slova, ili zareza poništavaju tendere. Republička komisija za zaštitu prava ponuđača, na žalostt, ne radi svoj posao kako treba. Njihov zakonski rok je da odgovre u roku od 15 dana. Šest meseci smo čekali njihov odgovor ! Rebalansom smo stvorili uslove da raspišemo novi javni poziv, za koji se nadamo da će biti uspešan. Ako sve bude kako treba, od sredine avgusta bi trebalo da profunkcioniše besplatan prevoz za sve stanovnike opštine Knjaževac od sela do grada i od grada ka selu. Naravno, kao i do sada, to bi obuhvatilo i besplatan đački prevoz, što je bilo i do sada.''

Većnici su se bavili i izmenama programa Doma kulture, izveštajem o radu Javnog preduzeća Sportsko-turistički resursi, predlogom odluke o mesnim zajednicama, kao i obrazovanjem tima za sprovođenje regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica.