Dan Opštine: Počast precima, budućnost deci

Uručenjem najviših opštinskih priznanja, danas je u Knjaževcu obeležen 17. maj, Dan opštine. ''Pred sobom imamo još mnogo posla da Knjaževac učinimo mestom, kakvo otvorenih očiju sanjamo, ali mi ne duguje nikom ništa, osim svojoj deci budućnost, a svojim precima počast'', kazao je na svečanosti predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić.

Intoniranjem državne himne i rečima dobrodošlice svim prisutnim gostima iz regiona i republike, u knjaževačkom Domu kulture počela je svečanost obeležavanja Dana opštine. Na vreme, kada je tadašnji Gurgusovac oslobođen turske vladavine, podsetio je Miodrag Ivković, predsednik Skupštine opštine Knjaževac.

''Oslobođenje od vekovne turske vladavine timočki kraj dočekao je tek 1833. godine, kada se narod digao na ustanak. 17. maj 1833. je datum kada je posle 437 godina, na ovim prostorima zbačena turska vlast, datum koji znači da će i Gurgusovac zakoračiti u budući razvoj''.
Knjaževac pred sobom ima ima dug put do onog mesta kakvo otvorenih očiju sanjamo, poručio je, čestitajući građanima Dan opštine, njegov prvi čovek Milan Đokić.

''Znamo da je Knjaževac prešao dug put tranzicije i počeo da se svrstava u red najboljih u mnogim oblastima, ali pred sobom imamo još mnogo posla da Knjaževac učinimo mestom, kakvo otvorenih očiju sanjamo. Naši preci pobeđivali su krvlju, čašću, hrabrošću. Danas, naše oružje su naše vizije, energija, trud, upoornost I ljubav prema svom gradu i otadžbini. Knjaževac ne duguje nikom ništa, osim svojoj deci budućnost, a svojim precima počast.''

Najviše opštinsko priznanje – Majsku nagradu. ove godine dobili su: Omil Ranđelović, direktor ''Standarda'', Aca Tričković, dilomirani inženjer građevine u Javnom preduzeću ''Putevi Srbije'', Ljubiša Stojanović, direktor ''Note'', Tamara Grujić, autorka emisije ''S Tamarom u akciji'' i Branko Stefanović, jedan od direktora u Telekomu Srbija.
 
Zahvalnice su dobili Dalibor Ivković iz Crvenja, za pokazanu humanost i izuzetnu hrabrost u gašenju požara, Dragan Ilić, komandir Policijske ispostave Knjaževac, Savet Mesne zajednice Grezna, Dragan Mihajlović, dekan i redovni profesor Fakulteta za menadžment  i Istorijski arhiv „Timočka krajina“ .

U umetničkom delu svečanosti učestvovali su glumac Lepomir Ivković, flautistkinja Anđela Bratić i folklorni ansambl ''Kolo'' iz Knjaževca.