Dan evropske saradnje: Bojimo budućnost zajedno

Pod motom ''Bojimo našu budućnost zajedno'' u Knjaževcu je 21. septembra, po prvi put, obeležen Dan evropske saradnje.

Pravi festival projekata, koji su prethodnih godina realizovani zahvaljujući saradnji Srbije i Bugarske i podršci Evropske unije kroz Interreg - IPA Program prekogranične saradnje, pripređen je 21. septembra, kada je Knjaževac, po prvi put bio domaćin Dana evropske saradnje. Njihova tema bili su energentska efikasnost, zaštita životne sredine, turizam, kultura, obrazovanje.

Svi ti projekti nisu važni samo zbog opreme, mašina, rekonstruisanih kvadrata, već i zbog uspostavljenih mostova saradnje, naglasio je, pozdravljajući učesnike skupa, predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić.

''Najveći benefit ove naše saradnje je prijateljstvo sa opštinama i ljudima. To prijateljstvo je most koji će nas sve zajedno odvesti u neku bolju, svetliju, srećniju, zajedničku budućnost. Stekli smo znanje i siguran sam da ćemo realizovati još mnogo projekata, korisnih za građane Bugarske i Srbije'', rekao je Đokić.  

 Sa pozornice, građanima su se obratili i Mihajlo Dašić, pomoćnik u Ministarstvu za evropske integarcije, konzul Bugarske u Nišu, te zvaničnici Ministarstva za regionalni razvoj i javne radove Republike Bugarske. Najmlađi su uživali u oslivanju lica, a njihovi stariji drugari evropskim vrednostima bavili su se, na svoj način,  vedrim bojama, na platnu.
 
S obzirom da je Evropska unija 2018. proglasila godinom evropskog kulturnog nasleđa, deo programa bio je posvećen muzičkom bogatstvu Srbije i Bugarske. Knjaževčani su uživali u glasovima horova bugarskog univerziteta u Sofiji i Studentskog kulturnog centra u Nišu. Dan evropske saradnje završen je velikim koncertom Biljane Krstić i Bistrik orkestra.