Čišćenje Knjaževca u susret većim kaznama za nesavesne

Opština Knjaževac počela je veliku akciju čišćenja izletišta i uklanjanja divljih deponija smeća. Nakon niza akcija, koje će biti intenzivne do prvomajskih praznika, lokalna samouprava namerava da pooštri kazne za odlaganje otpada na mestima koja za to nisu predviđena.

Iako Javno komunalno preduzeće ''Standard'' svoj posao čišćenja obavlja dobro, često se, zahvaljujući nesavesnim građanjima, na izletištima, ili kraj puteva stvaraju divlje deponije smeća. U Opštini Knjaževac došli su na ideju da, pre donošenja novih propisa, vezanih za zaštitu životne sredine, građane uključe u uređenje grada i njegove okoline, kaže Goran Popović, pomćnik predsednika opštine.

''Ideja lokalne samouprave je da očistimo opštinu. Naše JKP radi dobar posao, ali to je, na žalost, nedovoljno. Svedoci smo da jedan deo naših usgrađana baca smeće tamo gde mu nije mesto. Imamo puno divljih deponija i ideja je da, posle niza ovakvih akcija, lokalna samouprava promeni svoju odluku o kažnjavanju nesavesnih lica, koja bacaju đubre tamo gde mu nije mesto, da te kazne budu povećane, da ne kažem drakonske...''

Akcija čišćenja Knjaževca počela je na Banjici, a uključili su se korisnici nekog od vida usluga Centra za socijalni rad.

''To su lica koja su na evidenciji Centra za socijali rad kao korisnici određenih usluga. Oni su ovde na dobrovoljnoj bazi. Prepoznali su momenat da oduže ono što su dobili od strane Centra i od strane Opštine'', kazao je Aleksandar Stojanović, diplomirani pravnik u Centru za socijalni rad.

Plan je da do prvomajskih praznika, pored Banjice, bude očišćena i Baranica, a smeće će se sakupljati i na putu ka Staroj planini. Kako se najavljuje, u akciju za čistiji Knjaževac uključiće se Udruženje penzionera, Planinarsko društvo, Ferijalni savez, Pokret gorana.