Caritas i Knjaževac: Podrška vrednim ženama

Potpisivanjem ugovora sa devet žena knjaževačke opštine, koje su počele, ili nastavljaju biznis u poljoprivredi, ili seoskom turizmu, Caritas Beogradske nadbiskupije i opština Knjaževac završili su još jednu, najvažniju, fazu projekta ''Socio - ekonomsko osnaživanje žena jugistočne Srbije.''

Potpisivanjem ugovora, završena je još jedna, najvažnija faza projekta ''Socio – ekonomsko osnaživanje žena u jugoistočnoj Srbiji.'' Prošavši obuku i definišući šta im je potrebno za počinjanje ili nastavak biznisa na selu, devet žena iz knjaževačke opštine dobilo je opremu za pčelarstvo, seoski turizam, preradu voća i povrća.

Projekat, započet u januaru 2017. godine, realizovali su Karitas Beogradske nadbiskupije i opštine Aleksinac, Ražanj, Boljevac i Knjaževac.

''Ovo nam je treći konkurs u nizu. Imali smo konkurs za GIZ-om i opštinom Sokobanja, pa sa Divac fondacijom, a danas sa Karitasom, gde smo devet gazdinstava, gde su nosioci, ili članovi žene, pomogli grantovima ukupne vrednosti šest hiljada evra'', rekao je Marko Stojanović, pomoćnik predsednika Opštine.

''Projekat je obuhvatio obuku, stručne prezentacije, a završio se konkursom za mini grantove, sredstva kroz koja su žene mogle da nabave nešto od opremekoja im je potrebna za obavljanje delatnosti,'' kazao je Marko Maksimović, koordinator projekta.

Podrška poljoprivrednim gazdinstvima, iz budžeta, ili u saradnji sa domaćim i stranim organizacijama, biće nastavljena i u narednoj godini. Lokalna samouprava pozvala je stanovnike opštine da prate konkurse, učestvuju na njima i svoj poljoprivredni biznis podignu na još viši nivo.