Budžet pred građanima: Šta su prioriteti u 2019.

Predsednik Opštine Milan Đokić predstavio je sinoć građanima Knjaževca Nacrt budžeta za 2019. godinu na dobro posećenoj javnoj raspravi, održanoj u prostorijama Doma kulture. Budžet, projektovan na 1.122.000.000 dinara, predviđa znatno veća ulaganja u saobrašćajnu infrastrukturu, zaštitu životne sredine, uređenje grada.

U 2019. opštinska kasa biće ''teška'' milijardu 122 miliona dinara, kazao je na javnoj raspravi o Nacrtu budžeta predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić. Budžetiranje, koje se ostvaruje kroz 17 programa, zakonska je obaveza lokalnih samouprava, ali i mogućnost da građani jasnije vide za koje svrhe se budžetska sredstva troše i kakvi rezultati ostvaruju. U oblasti urbanizma i prostornog planiranja to su, svakako, projekti uređanje naselja ''Devete brigrade'' i brana na Svrljiškom Timoku''

''Za potpuno uređenje naselja ''Devete brigade'' odvojili smo 23 miliona dinara. Prostor od benzinske pumpe, zaključno sa zadnjom stambenom zgradom, biće potpuno uređen sa zelenim površinama, igralištima, klupama, parkingom...Za branu na Svrljiškom Timoku sprovedena je javna  nabavka, plaćen je avans, projekat je završen i čeka se da u narednim danima krenu radovi na uređenju stopa buduće brane, koja će biti vrećastog tipa''.

Najznačajnije aktvnosti u oblasti komunalne delatnosti biće rekonstrukcija javne rasvete, izgradnja seoskih vodovoda i pijaca, održavanje javnih površina, rekao je Đokić. U odnosu na ovogodišnji budžet, značajnije povećanje sredstava predviđeno je za saobraćajnu infrastrukturu.

''Izdvajanje za saobraćajnu infrastrukturu je značajnije nego u 2018. godini, pre svega u delu izdvajanja sredstava za investiciono održavanje puteva u gradu i selima, asfaltiranje novih deonica, krpljenje udarnih rupa.''

Nastavlja se podrška podizanju novih zasada voća, pčelarstvu, stočarstvu, ali i udruživanju proizvođača, za šta je u budžetu predviđeno 25 i po miloina dinara. Mnogo veća pažnja biće poklonjena zaštiti životne sredine. Takozvani ''Program 6'' finansiraće se sa blizu 33 miliona dinara.

''Opštini Knjaževac prošao je jedan veliki IPA projekat, koji radimo sa opštinom Rila u Bugarskoj, vredan 32.240.000 dinara. Projekat se zove ''Zajedničke mere za zelenu infrastrukturu'' i njegova suština je nabavka vredne i skupe mehanizacije za čišćenje vodotokova, što će uticati na nivo vode u Timoku, obnavljanje ribljeg fonda...Plan je da se sredstvima od eko taski obezbede platnene torbe za maloprodajne objekte, kako bi se izbeglo korišćenje plastičnih kesa. Subvencionisaćemo i otkup pet ambalaže.''

Kako se čulo tokom javne rasprave, naredne godine počinje rekonstrukcija glavnog cevovoda od Sinjeg vira do Banjice, što je veliki posao, koji se radi kroz projekat sa nemačkom KFW bankom, vredan tri i po milona evra. Biće značajnih ulaganja u osnovnim i srednjim školama, a budžeti ustanova kulture i sportskih klubova sačinjeni su prema njihovim potrebama i programima, kazao je predsednik. Nastavlja se besplatni prevoz, kao i set mera kojima se pruža podrška porodicama, deci i socijalno najugroženijim kategorijama stanovnika.