Bez struje još 46 sela

Prema informacijama sa sednice Štaba za vanredne situacije, broj domaćinstava bez struje u knjaževačkoj opštini je prepolovljen. Napajanja električnom energijom danas nema u 46 sela, odnosno u 1812 domaćinstava. Na terenu su ekipe montera iz cele Srbije i očekuje se da kvarovi budu otklonjeni do kraja dana.

Badnje veče i Božić većina stanovnika knjaževačkih sela provela je u mraku. Iako se situacija noromalizuje, u Jelašnici i Berčinovcu strahuje se od nedostatka vode, kvarova kućnih aparata, šteta u voćnjacima. Mnogima ponestaje i strpljenja.

''Svo drveće je polomljeno. Zamrzivač ne smemo da otvorimo. Božić smo proveli uz konzerve'', kaže Smiljana Vukadinović iz Jelašnice.

''Put smo očistili, ali struju ne možemo da napravimo. Ekipe ne dolaze. Kad zovnem, kažu da nismo jedini...,'' nestrpljiv je Slaviša Milojević iz Berčinovca.

Praznika nije bilo ni za montere, koji od šestog januara rade na dalekovodima i niskonaponskoj mreži.

''Ovakvo nevreme ja još nisam video u svom radnom veku i u svom kraju'', ispričao je pred kamerama monter iz Leskovca Novica Cakić.

U odnosu na jučerašnji dan, broj domaćinstava bez struje je prepolovljen, rečeno je na sednici opštinskog štaba za vanredne situacije.

''Situacija je danas daleko povoljnija. Naklonjeni su nam i vremenski uslovi. Juče smo imali 4200, a danas 1812 domaćinstava bez napajanja električnom energijom u 46 naselja. Imamo na ternu 28 ekipa i 101 montera. Stigle su i kolege iz Kragujevca, Smedereva, Požarevca. Nadam se da će u toku dana sva domaćinstva dobiti napajanje,'' rekao je Milomir Dinić, direktor ogranka Elektrodistribucije Zaječar.

''U Knjaževcu su prisutni radnici elektrodistribucija bukvalno iz čitave Srbije i nadamo se da će kvarovi biti otklonjeni u toku dana. Ukoliko neka sela i dalje ostanu bez napajanja, njima ćemo distribuirati agregate, tako da se nadam da ćemo snabdevanje električnom energijom imati na čitavoj teritoriji knjaževačke opštine,'' očekuje predsednik opštine Milan Đokić.

Predsednik opštine kaže da je još rano najavljivati ukidanje vanredne situacije i da će odluka o tome biti doneta u zavisnosti od napretka radova na terenu.