Besplatna pripremna nastava za osmake i maturante

Kako bi pomogla mladima da se dobro pripreme za prijemne ispite i upišu željene škole, ali i roditeljima, jer je priprema mature značajna stavka u kućnom budžetu, opština Knjaževac pružiće mogućnost osmacima i maturantima srednjih škola da pohađaju besplatnu pripremnu nastavu za upis na fakultete i polaganje male mature za upise u srednje škole. U toku je anketiranje, a pripremna nastava trebalo bi da počne 11. marta.

 

Sa prvim danima proleća počeće i upisna groznica pred polaganje male mature, ili prijemnog ispita za fakultete. U želji da i malim i velikim maturantima pomogne da na ovim važnim ispitima pokažu što bolje rezultate, a da roditelje oslobode visokih troškova koje imaju za plaćanje priprema svoje dece, opština Knjaževac organizovaće besplatnu pripremnu nastavu za sve osmake i učenike četvrtog razreda srednjih škola, kaže Branislav Josifović, šef Kabineta predsednika opštine.

''Krećemo sa besplatnom pripremnom nastavom za osmake i maturante za upis u srednje škole i fakultete. Plan nam je da u toku ove nedelje izvršimo anketiranje, da se učenici izjasne za šta su, da srednjoškolci daju predloge...S druge strane, važni su nam roditelji, da njima olakšamo pripremu dece, jer svi znamo koliko je to skupo. Ja pozivam decu i roditelje da se prijave u što većem broju''

Pravo mesto za organizaciju ovakve nastave je Regionalni centar za stručno usavršavanje, smatra direktor Dejan Tomić.

''Kreće se od 11. marta i nastava će biti organizovana subotom i nedeljom. Imamo dve učionice, neophodne prostorne i materijalne uslove za kvalitetno izvođenje pripremne nastave. U zavisnosti od broja prijavljenih, grupe će biti od 15 do 20 učenika''.

I u osnovnim i u srednjim školama pozdravljaju inicijativu lokalne samouprave.

''Bez obzira što deca već imaju redovnu pripremnu nastavu u školi, ovo je još jedna u nizu podrški njihovom radu, kako bi ostvarili zadovoljavajuće rezultate na prijemnom ispitu'', kaže Milan Đorđević, direktor Osnovne škole ''Dimitrije Todorović Kaplar''.

''Time će se omogućiti uvid u njihovo trenutno znanje i šta treba da nadograde, kako bi u junu i početkom jula bili spremni i nadam se ''upali'' na budžet i osvetlali obraz obe srednje škole'', smatra Miljan Jeremić, profesor u Knjaževačkoj gimnaziji.

Stipendije za studente i učenike, kao i organizacija pripremne nastave, samo su neke od mera namenjenih deci i mladima knjaževačke opštine, kaže predsednik Milan Đokić.

''Mi imamo obavezu da svu talentovanu decu podržimo, da im skromnim stipendijama omogućimo da kupe neki udžbenik, ili neko nastavno sredstvo, ali i da pomognemo njihovim roditeljima. Bili bismo jako srećni kada bi makar jedan odsto te pametne dece se vratili i svoju energiju uložili u budućnost Knjaževca. Organizujemo i program podrške za polaganje prijemnih ispita, jer ulaganje u decu je ulaganje u budućnost''.

Pripremnu nastavu obavljaće viskokoobrazovani nastavnici, za koje će lokalna samouprava obezbediti adekvatnu finansijsku nadoknadu.