Badnje veče: Male žrtve za večni život Knjaževca koji volimo

Badnje veče, nakon liturgije u Crkvi Svetog Đorđa, Knjaževčani su proveli na gradskom trgu, gde je upaljen badnjak za blagostanje varoši i svih njenih žitelja. Predsednik Opštine Milan Đokić i protojerej Siniša Đorđević u svojim božićnim porukama pozvali su na ljubav, solidarnost i male žrtve za ''večni život Knjaževca, koji toliko volimo''.

Na Badnje veče, u predvečerje praznika kada se sećamo dolaska Isusa Hrista na zemlju, praznika mira, ljubavi i dobrote, Knjaževčani su se okupili, kao i mnogo godina unazad, da zajedno, nakon crkvene liturgije, upale badnjak za blagostanje svoje varoši i svojih porodica. Predsednik Opštine Milan Đokić uputio je građanima poruku ljubavi i solidarnosti.

''Bog, najveći vladar čitavog sveta, svega živog i mrtvog, svega vidljivog i nevidljivog, izabra da se njegov sin, začet od Duga svetoga rodi, ne na dvoru, ne u svili i kadifi, već u vitlejemskoj pećini. Čitav život Isusa Hrista jeste simbol žrtve. Ako se pogledaju i pročitaju žitija svetih, videće se da su se svi oni žrtvovali za spas svoj, za spasenje svojih bližnjih, za spasenje ljudskog roda i za život večni. Ako bi svako od nas podneo malu žrtvu za svoj komšiluk, za svoje bližnje, za svoje selo, za svoj grad, za svoju ulicu, svojim malim žrtvama obezbedili bi život večni našem Knjaževcu, koji toliko volimo...''

Slični tonovi čuli su se i od protojereja Siniše Đorđevića.

''Svi mi koji smo se molitveno danas našli na ovom skupu i u crkvi, nemamo samo obavezu da sednemo za trpezom, nego da se zamislimo da li ima nekoga u našem komšiluku, od naših bližnjih, ili naših sugrađana, kome je potrebna neka pomoć. Svako od nas može da napravi neko dobročinstvo i nekoga učini radosnim.''

U lomljenju dve božićne česnice, koje su darivali opština Knjaževac i kompanija Tekijanka učestvovali su najmlađi, pronalazivši u njima zlatnike i srebrnjake.Stariji su imali priliku da se, pre nego u porodici proslave Badnje veče, okrepe grejanom rakijom i uživaju u zvucima trube orkestra Barka.