Adaptacija konaka u porti crkve u Bučju

U Bučju je počela adaptacija konaka i letnjikovca u porti Svetog proroka Ilije. Angažovanjem meštana i uz finansijsku podrku opštine Knjaževac, biće završena poslednja faza uređenja jedne od najlepših crkava u ovom kraju.

Inicijativa meštana i novčana podrška lokalne samouprave rezultiraće u Bučju završetkom još jednog važnog posla – adaptacijom konaka u porti Crkve Svetog proroka Ilije. Radovi su u punom jeku i biće završeni do sredine aprila, najavljuje predsednik mesne zajednice Lepomir Veljković.

''Radi se obnovi konaka, koji se nalazi u porti crkve, letnjikovca, gde se okupljamo kada su zavetine, praznici, kao i ograda oko spomenika palim porcima u Prvom svetskom ratu.''

Predsednik opštine, Milan Đokić, koji je obišao gradilište, ponavlja da je za realizaciju mnogih projekata u selima važna međusobna saradnja meštana.

''Meštani Bučja su se samoorganizovali, mi smo pomogli finansijski. Jako mi je drago što se knjaževačka sela bude, narod se angažuje da radi sa svoje selo i ovde u Bučju, u Balanovcu, Koželju, u Zubetincu, koji je sve to započeo. Uz našu malu finansijsku pomoć mnogi korisni projekti su urađeni.''

Crkva Svetog Ilije u Bučju sagrađana je 1905, a osveštana 1910. godine. Adaptaciju, koja se od 2010. odvijala  u nekoliko faza, finansirala je opština Knjaževac.