28. sednica SO Knjaževac: Planinarski dom, škole, radno vreme kafana

Danas je održana 28. sednica Skupštine opštine Knjaževac. Predsedavao je Igor Stevanović, zemanik predsednika lokalnog parlamenta. Najviše reči bilo je o radu osnovnih i srednjih škola, ali se govorilo i o davanju na upravljanje Planinarskog doma državnom preduzeću SP rizort, radnom vremenu ugostiteljskih objekata.

Može da se kaže da su 28. sednicu Skupštine opštine Knjaževac obeležili odbornici opozicije, pre svega Dragan Mančić, šef odborničke grupe ''Za Knjaževac zajedno'', koji je diskutovao u više navrata, a na samom početku tražio je da se Skupština izjasni o ustupanju Planinarskog doma na Babinom zubu državnom preduzeću SP rizort. Mančić je, naime, dobivši dokumente po zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, ustvrdio da su u ovom slučaju prekršena najmanje tri zakona.

''Zna se kako se javna svojina daje u zakup. To se radi javnim nadmetanjem i prikupljanjem pisanih ponuda. U ugovoru o poslovno – tehničkoj saradnji između Agencije za razvoj i državnog preduzeća SP rizort piše da je analizom SP rizort izabran kao ''iskusni igrač''. Ni jedan zakon ove zemlje ne poznaje termin ''jak i iskusan igrač'', kazao je Mančić.

Za skupštinsku govornicu nije izašao niko ko bi opovrgovao, odnosno demantovao Mančićeve trvdnje, tako da se odmah prešlo na razgovor o funkcionisanju knjaževačkih osnovnih i srednjih škola. Iako one zaslužuju pohvale za svoju opremljenost i vaspitno – obrazovni rad, odbornica Nina Milutinović zapitala se za koga će škole ubuduće postojati, kada se zna da će narednu školsku godinu upisati samo 171 prvak.

''Lepo je i pohvalno što su nam škole opremljene, što imaju modernu nastavu, ali se bojim - za koga ? Svešćemo se na jednu osnovnu školu,'' rekla je odbornica ''Za Knjaževac zajedno''.

Izvršenje budžeta za prvih devet meseci ove godine komentarisala je Ankica Marković, načelnica Odeljenja za budžet i finansije.

''Imali smo na raspolaganju za trošenje 692.850.493 dinara. Utrošili smo 567.244.960 dinara i imamo razliku od 125.605.533 dinara.''

Na dnevnom redu ovog skupštinskog sazedanja bilo je i radno vreme ugostiteljskih objekata, koji će, prema novoj odluci, radnim danima biti otvoreni do 24 časa, a vikendom do pola dva iza ponoći. Na kraju, Dragan Mančić pozvao je kolege iz svih odborničkih grupa da svoje skupštinske dnevnice, poput odbornika ''Za Knjaževac zajedno'' uplate kao pomoć porodici Najadanović iz Donjeg Zuniča.