Susret čuvara tradicije na kapiji Stare planine

U Balta Berilovcu, na kapiji Stare planine, u subotu, 12. maja, održan je drugi deo manifestacije ''Molitva pod Midžorom''. Učestovali su čuvari starih zanata, tradicionalne kuhinje, sakupljači lekovitog bilja. U kulturno – umetničkom programu učestvovali su orkestri i solisti, folklorni ansambli. Specijalna gošća ove godine bila je Jelena Tomašević.

Pozivom vrhovnog čobanina, počeli su Đurđevdanski susreti, 19. po redu. Preko tri stotine učesnika, na stotine gostiju, okupilo se u dvorištu učitelj Jovine škole u Balta Berilovcu, na kapiji Stare planine. Reči dobrodošlice uputio je predsednik SO Miodrag Ivković.

''Okupili smo se da vidimo šta se dešavalo u periodu iza nas, kakvi su bili običaji u ovom kraju, kako su živeli naši preci. Na ovakvim skupovima mi poštujemo naše korene, jer moramo da znamo odakle smo, ko smo, kakvi su nam bili običaji'', rekao je Ivković.

Pažnju posetilaca najviše su privlačili brojni štandovi sa ukusnim, tradicionalnim specijalitetima. Po pravilu, iz kotlića je najbrže nestajao belmuž. Domaćice su demonstrilale svoju umešnost i kada je u pitanju jagnjeća čorba.

I dok se na jednoj strani uživalo u ukusima, deca su se takmičila u čobanskim igrama, a na pozornici su se smenjivali učesnici umetničkog programa – od najmlađih, preko najstarijih, od gajdara, do trubača, od solista, do folklorista i konačno Jelene Tomašević, čiji se biserni glas razlegao planino.

''Oni koji prate moj rad znaju koliko volim izvornu muziku i tradiciju. Time se bavim od malena'', rkla je Jelena Tomašević.

Pod pokrovoiteljstvom opštine, ''Molitvu pod Midžorom'' organizovala je Turistička organizacija.

''Moram da spomenem da je ''Molitva'' nedavno dobila nagradu ''99 najboljih iz Srbije'', što je još jedna dodatna obaveza je čuvamo kao takvu, jer to prepoznaju i ostali'', rekao je Boban Marković, direktor Turističke organizacije.

Majska kiša, nerazdvojni pratilac ove manifestacije, pala je baš tokom uručenja nagrada za najbolji sir, najlepšu trpezu, najukusnije čobrbe i belmuž, najlepše suvenire, lekovito bilje i stare zanate. Organizatori, uvereni da je ''Molitva'' i ove godine ispunila očekivanja, već razmišljaju o narednoj, jubilarnoj 20.