Sajam turizma: Odmor te čeka u Knjaževcu

Turistička organizacija opštine Knjaževac učestvovala je na Međunarodnom sajmu turizma, koji je po 40. put, pod sloganom "Odmor te čeka'', održan u Beogradu od 22. do 25. februara.

Turistička organizacija opštine Knjaževac ove godine, opredelila se da na najvećoj sajamskoj manifestaciji jugoistočne Evrope – Sajmu turizma posebno predstavi seoski turizam. U hali četiri Beogradskog sajma, prostor knjaževačkog štanda ispunili su neki od vlasnika sve popularnijih malih pansiona Stare planine.

Ni ove godine nije izostala bogata trpeza sa kulinarskim specijalitetima i slanim i slatkim, a posebno interesovanje vladalo je za proizvode od aronije, voćne nektare od maline, biljke koje rastu samo na krovu Srbije.

Zdravom hranom i preduzimljivim domaćinima bio je zadovoljan i predsednik opštine Milan Đokić.

''Knjaževac zaista ima šta da ponudi, ne samo na Staroj planini, već evo i u seoskim domaćinstvima, koja se bave zdravom hranom. Mislim da će posetioci na nađem štandu prepoznati nešto što će ih zaintrigirati i dovesti u knjaževačku opštinu.''

Seoski turizam je u ekspanziji, kaže Boban Marković, direktor Turističke organizacije.

''Seoska turistička domaćinstva su u ekspnziji. Ove godine imamo preko 750 ležajeva i želeli smo da tu ponudu predstavimo zajedno sa proizvođačima zdrave hrane. Ove godine je 65 godina od kada je postavljen kamen temeljac za prvi objekat na Staroj planini, naš planinarski dom. Nadamo se nastavku investicija. Mi imamo 13 kilometara staza, kapaciteta 7500 skijaša na sat, ali imamo samo 2000 skijaša, jer nemamo smeštajne kapacitete.''

Stara planina je dala zamajac razvoju turizma, ali knjaževacčka opština može da ponudi još mnogo toga, ističe predsednik Đokić.

''Vidim nekoliko segmenata koji moraju da budu prioritetne ose u razvoju turizma. Stara planina jeste nešto što je zamajac razvoja. S druge strane, to je Rgoška banja, bazen i ono što će se ubuduće dešavati na tom prostoru i što će biti značano ne samo za Knjaževac, već i za region. Knjaževac može da ponudi mnogo toga: od prirodnih lepota, do kulturno – istorijskih spomenika, čuvene gastronomije, do kvalitetnih vina.''

Na Međunarodnom sajmu turizma, koji je održan pod sloganom ''Odmor te čeka'', učestvovalo oko 1200 izlagača iz šezdesetak zemalja.