Sabor na Panadžur 23. put

Po 23. put u Jalovik Izvoru održan je festival narodnog stvaralaštva Sabor na Panadžur. Manifestaciju, čiji je idejni tvorac narodni umetnik Žika Radenković, otvorio je Marko Stojanović, pomoćnik predsednika opštine Knjaževac.

Stanovnici Jalovik Izvora, kao i mnošto gostiju i onih koji vode poreklo iz ovog sela okupili su se  na 23. Saboru na Panadžur. Ovaj festival narodnog stvaralaštva otvorio je Marko Stojanović, pomoćnik predsednika opštine Knjaževac.

Igor Stevanović, zamenik presednika Skupštine istakao je da će lokalna samouprava uvek podržavati manifestacije koje čuvaju narodnu baštinu.

Panadžur na Veliku Gospojinu osnovao je 1996. godine narodni umetnik Žika Radenković. I ovog avgusta Žika je bio u Jalovik Izvoru. Bolest mu ne dozvoljava da bude aktivan kao nekada, zbog toga su i osećanja pomešana – od suza, do pesme.

Od Radenkovića, domaćinstvo nad ovom manifestacijom preuzela je Turistička organizacija, sa idejom da nastavi započeti posao – čuvanje od zaborava bogatog kulturnog nasleđa.

Posetioci Sabora bili su u prilici da vide nastupe brojnih pevača svih generacija, instrumentaliste, bleh orkestar, folklorne ansambale. Bilo je prilike i da se uživa u dobroj hrani i piću, ili razgledanju robe na nekoj od tezgi. Kao i svake godine, Panadžur je učinio da Jalovik Izvor oživi. Bar na jedan dan.