Onlajn dodela grantova za turizam

Projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ dodelio je milion evra za 120 projekata, usmerenih na otklanjanje posledica COVID-19 pandemije u sektoru turizma. Dobitnici pomoći su mala i mikro preduzeća, porodična preduzetništva, poljoprivredna gazdinstva i firme iz 12 gradova i opština na istoku i jugoistoku Srbije.

Povodom dodele prvih grantova budućim korisnicima u petak, 28. avgusta 2020. u 11 časova održana je onlajn konferencija na kojoj su, pored ostalih, govoriti i ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Republici Srbiji i g. Aleksander Bec, vođa projektnog tima “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“.

Kako je na ovoj virtuelnoj konferenciji istakao ambasador Sem Fabrici, turizam je velika stvar za Srbiju i treba podržati privredu i ekonomiju, a Srbija bi trebalo da poboljša svoje ponude. Takođe je naglasio da su sredstvima od 18 miliona evra donacije EU, koje su prošle godine u novembru donirali, itekako pomogli turizmu Srbije. Zbog pandemije korona virusa sve je prekinuto, pa su zbog toga i pokrenuli ovaj vanredni program za turizam.  Preko 450 projekata je konkurisalo, a 120 najboljih je prošlo na ovom konkursu i njima su dodeljeni grantovi. Sem Fabrici je najavio posetu svim ovim turističkim mestima nakon pandemije korona virusa.

Pravo učešća na konkursu imala su fizička lica koja pružaju usluge smeštaja, poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici/mikro i mala preduzeća čije se aktivnosti iz oblasti turizma odvijaju na teritoriji Boljevca, Bora, Golupca, Kladova, Knjaževca, Majdanpeka, Negotina, Požarevca, Smedereva, Sokobanje, Velikog Gradišta i Zaječara.
U naredne 2-3 nedelje svi korisnici biće kontaktirani kako bi potpisali ugovore, a za mesec dana dobiće i novčana sredstva, najavili su na onlajn konferenciji.
„#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ je projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Projekat finansira Evropska unija sa 15 miliona evra, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra, a sprovodi GIZ.