Noćni uspon na Midžor – doživljaj za pamćenje

Turistička organizacija opštine Knjaževac i Asocijacija “Srbija za mlade” organizovali su tokom prethodne sedmice “Moon fest” na Staroj planini. Najatraktivniji deo manifestacije bio je uspon na Midžor u noći punog meseca.

Od 14. do 18. avgusta na Staroj planini održan je Moon fest, manifestacija koju su zajedno organizovali Turistička organizacija opštine Knjaževac i Organizacija Srbija za mlade. "Namera nam je bila da ovde okupimo mlade ljude i pružimo im priliku da dožive Staru planinu ne samo tokom dana, već naročito u noći punog meseca, kada je, čini mi se, još lepša", kaže Davor Gavranović iz Organizacije Srbija za mlade.
 
Za učesnike Moon festa u Balta Berilovcu organizovan je kamp koji je u ponudi imao raznovrsne sadržaje – kurs za siguran boravak u prirodi, školu planinarenja, fitnes na otvorenom, igre bez granica. Aleksandar Mraović kaže da je veoma zadovoljan uslovima i raznovrsnom ponudom aktivnosti u kampu, gde je upoznao izvanrednu ekipu i uživao u Staroj planini, za koju ističe da je najlepša u Srbiji. Jovana Vlahović iz Beograda dodaje da joj se dopada što je kamp okupio ljude različitih interesovanja, a mnoštvo korisnih saveta učesnici su dobili od instruktora u kampu. 

Moon fest organizujemo u želji da promovišemo letnju turističku ponudu na Staroj planini, kažu u Turističkoj organizaciji opštine Knjaževac. Boban Marković napominje da je, pored Skupštine opštine Knjaževac, manifestaciju podržalo i Ministarstvo turizma, a organizatori su uložili dosta rada i truda da kamp u Balta Berilovcu opreme svim neophodnim sadržajima za bezbedan boravak mladih ljudi u prirodi. Dodaje da se nada da će ubuduće ovaj događaj postati lepa tradicija.

Najatraktivniji deo Moon festa bio je uspon na Midžor u noći punog meseca. Karavan ljubitelja prirode krenuo je ka najvišem vrhu Srbije u subotu nešto posle ponoći i posle tročasovnog pešačenja učesnici su stigli na Midžor gde su dočekali izlazak sunca. Bio je to doživljaj za pamćenje, pa je razumljiva i očekivana poruka svih učesnika da će se i dogodine vratiti na Staru planinu.