Državna pomoć za privatne hotelijere

Državna pomoć za privatne hotelijere

Knjaževac je jedna od 70 lokalnih samouprava sa čijeg područja vlasnici hotela mogu da konkurišu za pomoć Ministarstva trgovine i turizma.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je javni poziv za prijavu privrednih subjekata za korišćenje subvencija za podršku radu hotelske industrije zbog poteškoća izazvanih pandemijom COVID-19.

Pravo na bespovratna sredstva ostvaruju kategorizovani hoteli koji se nalaze u privatnom vlasništvu sa teritorija ukupno 70 jedinica lokalne samouprave širom Srbije, a među njima je i Knjaževac.

Osnovni preduslovi za sticanje prava za korišćenje subvencija su da nad privrednim subjektima nije pokrenut stečajni postupak, finansijsko restrukturiranje niti postupak likvidacije, kao i da se ne sprovodi postupak za unapred pripremljeni plan reorganizacije.

Sredstva se dodeljuju u iznosu 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici u dinarskoj protivvrednosti. Privredni subjekat gubi pravo na korišćenje subvencije ukoliko smanji broj zaposlenih za više od 10%, u periodu od 15.08.2020. godine zaključno sa 31.12.2020. godine, navodi se u obaveštenju na zvaničnom sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, gde se mogu pronaći obrasci dokumenata neophodnih za konkurisanje.

Poziv je otvoren do 15. septembra 2020. godine.