Banjica : Dar prirode u srcu Knjaževca

Na samo pet kilometara jugozapadno od Knjaževca, u ataru sela Rgošta, na obali Svrljiškog Timoka, smestila se Banjica, izletište izuzetno popularno među Knjaževčanima, pogotovu u letnjim mesecima. I ovih dana Banjica je puna gostiju iz našeg grada i okoline.

Dokaz da je Banjica bila znana i našim precima, jeste podatak da su se tu kupali rimski legionari, a to znamo po ostacima nekadašnjeg rimskog kupatila. Kasnije, o lekovitim svojstvima izvorišta na Banjici imamo svedočanstvo austrijskog putopisca Feliksa Kanica iz 1864. godine. Detaljnom analizom utvrđeno je da u vodi konstantne temperature od 28 stepeni ima magnezijuma, selena, mangana, radona, fluora.

Za Banjicu mnoge vežu uspomene iz detinjstva, mnogi imaju dugu tradiciju dolaženja, a neki su tu po prvi put. Takođe, strani gosti ovde dolaze zbog kupanja, lekovite vode, kampovanja, porodičnih okupljanja i uživanja u lepotama koje Banjica nudi.
Uprkos uređenosti ovog lekovitog izletišta, ima i onih koji su nezadovoljni neredom koji mnogi ostavljaju za sobom. Ipak, utisak je kod svih potpuno isti: Banjica je prelepi dar prirode.

Na hiljade posetilaca ovde dolazi svake godine , tokom svih godišnjih doba. Mnogi koji su se kupali u ovoj vodi tvrde da im je pomogla i da su se izlečili od različitih bolesti, kao što su išijas, reumatizam, bolesti disajnih organa. Osim lekovitog izvora, na ovom omiljenom izletišu Knjaževčana i njihovih gostiju, uređene su i  staze za šetnju, restoran i igralište za decu.