Sindikat Sloga: Bez štrajka u Falc East-u

Sindikat Sloga: Bez štrajka u Falc East-u

Generalni štrajk koji je najavljen za petak, 12. januara u italijanskoj kompaniji “Falc East” u Knjaževcu, neće se održati, jer je postignut dogovor sa predstavnicima poslodavca da će se pristupiti pregovorima na izradi kolektivnog ugovora što je bio i glavni štrajkački zahtev, saopšteno je na sajtu Udruženih sindikata Srbije Sloga.

Odbor sindikata je na sastanku štrajkačkog odbora i nakon zbora radnika predložio da se štrajk zamrzne i da se krene u pregovore.

Sindikat će nastaviti da prati poteze poslodavca, tako da štrajk kao opcija može biti ponovo aktuelizovan, rekao je predsednik sindikata Sloga u toj kompaniji Vladimir Dragičević. On je naglasio da pregovori nemaju alternativu i da svi zaposleni očekuju kolektivni ugovor kao krajnji cilj socijalnog dijaloga između radnika i poslodavca i ujedno najavio da će u što kraćem roku biti formiran odbor za pregovore.

Prethodno, na poziv rukovodstva kompanije, u Falc East-u boravio je predsednik Udruženih sindikata Srbije Željko Veselinović, koji je, kako se navodi na sajtu, razgovarao sa prvim čovekom firme Stefanom Dvojakovićem. Oni su se složili da ne može i ne sme više biti prepreka u pregovorima i da kolektivni ugovor mora biti potpisan u zakonskom roku. Konstatovano je da zarade nisu velike i da glavni akcenat kolektivnog ugovora mora biti fokusiran na bolji materijalni položaj zaposlenih i na povećanje zarada koje su danas malo više od minimalca, saopšteno je na sajtu Sindikata Sloga.