Kompanija ''Mobi'': Prerada drveta vratila se u Knjaževac

U Knjaževcu je danas svečano otvorena kompanija ''Mobi''. Ovaj srpski proizvođač nameštaja, kupio je iz stečaja nekadašnju ''Tinu'' i započeo investiciju vrednu milion i po evra. U pogonima ''Mobija''. drvoprerađivačku tardiciju Knjaževca nastaviće, u dva ciklusa, 200 radnika.

Kada je Jovica Bojbaša, sa svojim sinovima simbolično presekao vrpcu i poveo svoje goste u obilazak, bio je to znak da je i, zvanično, ''Mobi'' stigao  u Knjaževac. Dobra geografska pozicija, blizina repromaterijala, obrazovana radna snaga i odlična saradnja sa lokalnom samoupravom, opredelili su ovu porodičnu firmu da dođe u grad, 75 godina duge tradicija prerade drveta i pokrene investiciju vrednu milion i po evra.

''Preduzeće je kupljeno neposrednom pogodbom. Bila je to AD Tina u stečaju. Mi smo 15. novembra prošle godine ušli u posed. Do sada je uloženo 650.000 evra, a ukupna investicija vredna je 1,5 milona evra. U prvom investicionom ciklusu zaposlićemo 100 radnika, njih 53 već radi. Od ponedeljka nastavljamo zapošljavanje i u drugom ciklusu otvorićemo još 100 radnih mesta. Veoma smo zadovoljni saradnjom sa opštinom Knjaževac, naročito sa predsednikom Đokićem, od koga nismo do sada čuli ''ne'' i ''ne može'', što je veoma važno za svakog investitora,'' kazao je Bojbaša.

Iz proizvodnih pogona evropskom tržištu već su isporučeni prvi komadi nameštaja, a među zaposlenima mnogo je onih koji nastavljaju tradiciju drvoperađivača, nasleđenu od svojih očeva.

Proizvodni program kompanije ''Mobi'' čine komadi za opremanje dečijih i spavaćeh soba, te kancerajiski nameštaj. Celokupna proizvodnja namenjena je izvozu na tržište Evropske unije i Kine. U planu je osvajanje indijskog i tržišta Afrike, Srednje i Južne Amerike. Sledeći nove tehnologije, ''Mobi'' sve više prodaje i onlajn, sarađujući sa multinacionalnim tehnološkim kompanijama, kakva je ''Amazon''.