Knjaževčanin Nikola Stanojević i ''Soma fungi'' autori najbolje tehnološke inovacije u Srbiji

 Knjaževčanin Nikola Stanojević i ''Soma fungi'' autori najbolje tehnološke inovacije u Srbiji

Na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji u 2020. godini pobedio je tim ''Soma'' sa inovacijom ''Biorazgradivi stiropor biosporin''. Reč je o jednom od projekata firme ''Soma fungi'', čiji je jedan od osnivača i generalni menadžer Knjaževčanin Nikola Stanojević.

Sve je počelo pre tri godine. Dok su pravili pečurke za farmaceutske svrhe, Nikola i njegov tim primetili su da pečurka ima brojne kvalitete kao stiropor. Godinu i po dana razvijali su biosporin, da bi danas stigli do komercijalne faze u kojoj proizvode pakovanja za održive toalete i parfeme. Ali, to je samo početak. Jer, interesovanje među firmama raspoloženim za biorazgradiva pakovanja, sve je veće, rekao je Nikola Stanojević za portal Centra za promociju cirkularne ekonomije.

Dodela prvog mesta na nacionalnom takmičenju pod okriljem Ministarstva nam demonstrira da postoji prepoznavanje problema sa kojima se Srbija suočava, u smislu strahovitog zagađenja, i da postoji interesovanje za inovacije koje mogu doprineti rešavanju ovog problema – kaže Stanojević

Takmičenje je organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka, Tehnološko-metalurškim fakultetom iz Beograda, Privrednom komorom Srbije i Radio televizijom Srbije. Za titulu najbolje tehnološke inovacije borilo se 142 tima.

(Fotografija preuzeta sa fejsbuk stranice Nikole Stanojevića)