Završeno uzorkovanje zemljišta, čekaju se rezultati

Završeno uzorkovanje zemljišta, čekaju se rezultati

Prvi deo akcije Ministarstva poljoprivrede je priveden kraju; o rezultatima ispitivanja uzoraka poljoprivrednike će izvestiti stručnjaci laboratorije u Smederevu.

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je, preko svojih stručnih službi na terenu, akciju besplatne kontrole plodnosti zemljišta. Iako je počela relativno kasno (u oktobru) i pratili su je brojni otežavajući faktori, prvi deo posla ipak je uspešno okončan.

Kontrola plodnosti zemljišta izuzetno je važna agro-tehnička mera. Do sada je uobičajeno bilo da poljoprivrednici svoje njive, voćnjake, vinograde ili bašte đubre „napamet“, a analiza zemljišta daje odgovor na pitanje čega u zemlji ima dovoljno, šta nedostaje i kakvo je mineralno đubrivo neophodno primeniti. Među problemima koji su pratili ovogodišnju akciju najizraženiji su bili nedovoljna informisanost nosilaca poljoprivrednih gazdinstava i prilično zahtevna i komplikovana administrativna procedura. Iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju da će naredna akcija početi ranije u kalendarskoj godini, a pojednostavljenje procedure značajno bi povećalo broj zainteresovanih poljoprivrednika.

Živorad Jovanović, stručni saradnik Poljoprivredne savetodavne stručne službe „Poljoservis“ uputio je nekoliko saveta voćarima.

„Verujem da je u voćnjacima obavljeno takozvano „plavo kupanje“ stabala bakarnim preparatima, mera zaštite koja se primenjuje kada opadne oko 70% lišća. Ovo važi za koštičavo voće, dok kod jabučastog treba, uz bakar, staviti i neki insekticid. Još jedna korisna stvar koja se u ovom periodu može uraditi je tretiranje zemljišta, odnosno opalog lišća 5-procentnim rastvorom uree. To pomaže razlaganju tog potencijala koji se nalazi u opalom lišću. Iako mnogi ljudi, prvenstveno iz finansijskih razloga preskaču ovu meru, smanjenje infektivnog potencijala izuzetno je važno, jer će na proleće i leto zaštita biti mnogo efikasnija i jeftinija“, zaključio je Živorad Jovanović.