Vukovi zaklali stado ovaca

Vukovi zaklali stado ovaca

Kako bi se nadoknadila šteta u domaćinstvu, koje živi od poljoprivrede, opština Knjaževac će porodici Jeftić obezbediti onoliko grla, koliko je uginulo. (Upozoravamo na uznemirujuće fotografije)

U samo jednom danu Milenko Jeftić iz Belog Potoka ostao je bez celog stada ovaca. Na livadama, nedaleko od sela, gde su bile na paši, za to se pobrinuo vučji čopor, zaklavši 23, od ukupno 24 ovce, koliko ih je bilo u stadu.

''Ovce su bile na paši i vukovi su naišli i podavili ih. Bilo je 24 komada, jedna je ostala živa, ostalo je sve stradalo. To je čista svrljiška rasa. Šteta je velika. Dobijao sam po 100 evra po komadu, ali nisam hteo da ih prodam,'' priča Milenko.

U sutuaciji kada nam je važno svako grlo stoke i kada podstičemo razvoj stočarstva, ovo ima razmeru katastrofe, pogotovu za domaćintsvo koje isključivo živi od poljoprivrede. Zato je opština Knjaževac odlučila da pritekne u pomoć, kazao je Marko Stojanović, pomoćnik predsednika.

''Opština Knjaževac je tu da pomogne svojim poljoprivrednicima. Ovom domaćinstvu daćemo onoliko grla koliko je uginulo, s tim da nećemo tražiti povraćaj, kako je to po konkursu. Oni žive od stočarstva i ovo je velika katastrofa'', ističe Stojanović.

Kako bi se sprečile ovakvi i slični događaji, lovačka udruženja svake godine organizuju hajke na predatore, dodaje Stojanović.

''Vuk je u neku ruku i dobar za lovište, hrani se bolesnom, ili ranjenom divljači, ali ovakve nemile scene se dešavaju. Svake godine pravimo hajku i na šakale i na vuka, godišnje se odstreli od 40 do 50 vukova.''

Radnici Lovačkog udruženja pomogli su da se na belopotočkim pašnjacima pronađu uginula grla ovaca i adakvatno ukopaju. Kako su i čime gonjeni, vukovi dospeli nadomak naseljenog mesta, usred leta, za sada ostaje enigma.