Udruženje ''Lipa'': Sveti Prokopije u doba pandemije

Držeći se tradicije, ali poštujući mere zaštite od koronovavirusa, članovi Udruženja pčelara ''Lipa'' danas su, znatno skromnije nego inače, obeležili svoju slavu – Svetog Prokopija.

U izmenjenim uslovima, koje diktira epidemiološka situacija, ali ne napuštajući tradiciju, Udruženje pčelara ''Lipa'' obeležilo je svoju slavu – Svetog Prokopija.

''Obeležavamo ovaj dan sečenjem kolača na pčelinjaku nekog od naših pčelara. Ove godine, zbog pandemije koronavirusa, doneli smo odluku da slavu obeležimo u smanjenom obliku'', kazao je Miroslav Milošević, predsednik ''Lipe''.

Prilagođavajući se situaciji, Udruženje nastoji da svakodnevno bude u kontantu sa pčelarima, prenoseći, kako iskustva vezana za koronavirus, tako i ona koja se tiču stanja u pčelinjacima i prodaju meda.

''Pomažemo pčelarima koliko god možemo. Napravili smo akciju nabavke šećera za pčelare, na primer. Ove godine, uprkos lošem stanju, dogodila se i jedna jako lepa stvar za srpsko pčelarstvo. Otvoren je novi SPOS-a pogon u Rači za prikupljanje i plasman meda za članove Saveza pčelarskih organizacija. Taj pogon prodavaće med po povoljnijim cenama i pčelari će tačno zanti za šta su radili tokom godine'', rekao je  Milošević.

Među 95 članova Udruženja pčelara ''Lipa'' u Savezu pčelarskih organizacija Srbije je 65 knjaževačkih pčelara, članova SPOS-a,  koji će svoj med moći da plasiraju preko pogona u Rači. Slične pogodnosti važiće i za sve ostale članove Udruženja, kažu u ''Lipi''.