Trovanje pčela u pčelinjaku u Ravni

Kada je u utorak sa sinom pošao u obilazak svog pčelinjaka u ataru Ravne, Negovan Mitrović zatekao je prizor kakav viđamo u filmovima katastrofe – pčele sa cvetnim prahom izbačene iz košnica, otrovane.

Neko je u blizini, pretpostavlja Mitrović, prskao stabla leske, jedine biljke koja sada cveta.

''Juče oko 12 smo sa sinom došli u obilazak pčelinjaka i zatekli smo pčele sa cvetnim prahom izbačene iz košnice, otrovane. Jedino što u prirodi sada cveta to je leska. Verovatno su pčele išle na lesku, koju je neko tretirao nekim otrovom....,rekao je Mitrović.
 
Prinosa sa ovog pčelinjaka po svemu sudeći neće biti, a šteta je prema prvim računicama, oko tri hiljade evra. To nije malo za domaćinstvo koje živi od pčelarstva. Domaćinstvo Negovana Mitrovića pčelari već 20 godina i cela porodica od toga živi.
 
Sličnih slučajeva nerazumevanja između pčelara i voćara bilo je i ranije, ali se trovanje pčela izuzetno rano kao sada u februaru, nikada nije dogodilo, kaže Miroslav Milošević, predsednik Udruženja ''Lipa''.

''Ovo je prvi slučaj trovanja ovako rano, u februaru. To je veliki gubitak za pčelinju zajednicu. Od februara nastaje kritična tačka u razvoju pčelinjeg društva. Radi se smena generacija. Pčela, koja opšti sa prirodom, donosi sveži polen koji služi za razvoj legla. Ako nemamo te pčele, nemamo svežeg polena, nemamo razvoj legla i automatski imamo gubitak na pčelinjaku''.

O onome što se dogodilo informisani su nadležn inspekcijske službe, obaveštena policija, dodaje Milošević.

Voćari zaboravljaju da prinos u njihovim voćnjacima u mnogome zavisi od oprašivanja,  drugim rečima  – upravo od pčela. Ako toga još nisu svesni, onda bi valjalo da se prisete zakona. On je izričit i kaže da  je apsolutno zabranjeno prskanje bilja u vreme cvetanja voćki sredstvima otrovnim za pčele.