Sveti Trifun u potrkanjskim vinogradima

Svakog 14. februara u Srbiji se proslavlja Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara i vinara. Dan počinje orezivanjem vinove loze, a čokoti se prelivaju vinom, da u vinogradima bude roda, a kvaliteta u čaši. Tradiciju, od davnina, čuvaju i u Vinariji Jović u Potrkanju.

Svetog Trifuna. jednog od Hristovih velikomučenika, posebno poštuju vinogradari. To je dan rezervisan za odlazak u vinograde, orezivanje loze, zalivanje čokota vinom, sve u nadi da će nova berba biti berićetna. U Potrkanju, u vinogradima Vinarije Jović, Svetog Trifuna obeležili su vinogradari čija vina  nose oznaku geografskog porekla i kompanija Džervin.
 
Dobro vino, belo, ili crveno, rezultat je znanja, ali i dosluha sa prirodom, od čijih ćudi zavise i proizvođači, svake godine se nadajući da će nebo imati milosti prema vinovoj lozi. 

''Protekla godina bila je komplikovana zbog padavina, odnosno kiše, kad joj vreme nije, tako da bismo sada trebali da imamo nekoliko dobrih, rodnih godina što se tiče kvaliteta vina. Zima je bila dobra, nije bilo previše hladno, bilo je padavina....Teško je predvideti, ali nadamo se...'', kaže Saša Jović. 

Slavski kolač vinogradri su presekli u prisustvu protojereja Perice Božunovića, a naredne godine domaćin obleževanja Svetog Trifuna biće Vinarija Urošević u Ravni.