Sveti Prokopije u znaku jubileja Timomeda

Rezanjem slavskog kolača na pčelinjaku Centra za selekciju matica i svečanom sednicom u Domu kulture, Udruženje pčelara ''Lipa'' i Timomed obeležili su pčelarsku slavu – Svetog Prokopija i 30 godina rada ovog preduzeća.

Pčelari Knjaževca, članovi udruženja ''Lipa'', Svetog Prokopija, svog zaštitnika, obeležili su na pčelinjaku Centra za selekciju matica u Štipini. Domaćini su ove godime bili Srbislav Vidojević i preduzeće Timomed, koje obeležava tri decenije postojanja i rada. Slavski kolač presečen je u prisustvu sveštenika Perice Božunovića, a pčelari su iskoristili priliku da se druže i saznaju ponešto novo o ovom jedinstvenom repro centru.

''Mi odabiremo najbolje matice koje vode poreklo sa naših prostora. Ovde imamo autohtone linije o kojima imamo genetske podatke, koji su deponovani u svetskoj banci gena'', kazala je dr Aneta Georgijev, rukovodilac Centra za selekciju pčelinjih matica.

Preduzeće Timomed, nastalo 1989. godine, danas je vodeća  firma na prostoru istočne Srbije kada su u pitanju organizacija pčelarske proizvodnje, otkup, prerada i plasman.

''Sve što je bilo predviđeno, to se, na neki način, ostvarilo. U stalom radu, osvajanju novih proizvoda, širenju kooperantskih odnosa sa pčelarima, u promeni načina pčelarenja, u uvođenju savremenih košnica , u osvajanju domaćeg i stranog tržišta, proletelo je vreme i kao da je sve to juče bilo,'' rekao je Srbislav Vidojević, direktor Timomeda.

Timomed je dragoceni saradnik mnogih pčelara knjaževačke opštine, kažu u Udruženju ''Lipa''.

''Udruženje ''Lipa'' ima oko 100 članova. Imamo izvanrednu saradnju sa opštinom Knjaževac. Nedavno su pčelari dobili subvencije za uvećanje broja košnica, tako da ćemo imati još 1300 novih košnica. Sada ih ima oko deset hiljada. Mnogi pčelari sarađuju sa Timomedom

Tri decenije postojanja i rada Timomed je obekežio i svečanom sednicom u velikoj dvorani Doma kulture, na kojoj su priznanja  dobili radnici ove kompanije, kooperanti, saradnici. Svoju dobru ptaksu da se o svemu novom informišu od stručnjaka, pčelari su nastavili i ovom prilikom. O problemima u savremenom pčelarenju govorili su emintentni stručnjaci iz naše zemlje i inostranstva.