Štitarac: Život je krenuo

Redovno održavanje puta do Knjaževca, prevoz za učenike do škola, dobra telefonska i internet veza, sve to već postoji u Štitarcu. Žitelji ovog sela čekaju još samo vodovod, a i njega će, kažu, biti do kraja ove godine. U međuvremenu, ne napuštaju stada ovaca, plodne bašte i voćnjake.

Kada smo u decemru 2015. bili u poseeti Štitarcu, u domaćinstvu Ktstića zatekli smo porodicu koja se trudi, da, upkos nedaćama koje i život i vremenske prilike nose, ostane na selu, baveći se stočarstvom. Od tog vremena mnogo toga se promenilo u ovom selu, šest kilometara udaljenom od Knjaževca.

''U toku je projektno – tehnička dokumentacija. Raspisana je javna nabavka. Treba da se odabere izvođač radova. Predsednik je pomogao ovo selo. Deca imaju internet, mnoge su se stvari promenile. Dobili smo kontejnere, put se redovno čisti, deca imaju prevoz...'', kaže Danilo Krstič, predsednik Saveta MZ.

Ima novina i u domaćinstvu Krstića. Iako stado od dvadesetak grla ovaca do danas nije povećano, Danilo je sa majkom i ćerkom odlučio da porodični budžet uveća i proizvodnjom zdarve hrane, koja se prodaje preko društvenih mreža. 

Majci Zorici bi svaka domaćica pozavidela na spretnosti kojom se snalazi u kuhinji kada dođu iznenadni gosti. O ajvarima, džemovima, slatkom, za koga se otimaju Beograđani i Novosađani da i ne govorimo. Danilova kći Renata učenica je Tehničke škole u Knjaževcu. Kada joj školske oabeveze dozvole, dragocena je pomoć u održavanju ovog sve perspektivnijeg seoskog domaćinstva.