Predavanje za uzgajivače ovaca i koza

Predavanje za uzgajivače ovaca i koza

Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog okruga organizovala je danas u Knjaževcu predavanje za farmere koji se bave uzgojom ovaca i koza.

Prisutne u Regionalnom centru za stručno usavršavanje najpre su pozdravili Igor Stevanović, zamenik predsednika Skupštine opštine Knjaževac i Dejan Tošić, direktor Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog okruga.

Ovaj sastanak sa knjaževačkim farmerima praktično predstavlja nastavak obuke o biosigurnosnim merama i uslovima držanja i reprodukciji ovaca, rekao je Nenad Budimović, sekretar za stočarstvo Privredne komore Srbije. „Naši farmeri znaju da je od izuzetne važnosti izbor dobre rase ovaca, kao i kvalitetne hrane, a jako je bitan i reproduktivni ciklus. Ali, s obzirom na tehnologiju 21. veka, moramo da otpratimo određene uzgajivačke procedure. Cilj je da se izdiferenciraju oni jači, koji će ući u kooperativu sa Kompanijom Delta koja je već jako ozbiljno u ovom poslu i za par godina biće reprezentativan primer kako može da se organzuje i unapredi uzgoj ovaca i jagnjadi“, napominje Budimović.

Na zajedničkom zadatku – unapređenju ovčarstva na ovom području, zajedno sa farmerima je Kompanija Delta, ističe Dušan Vrućkić, rukovodilac stočarstva u Delta agraru. „Moramo da radimo na tome da se udružimo i da zajednički nastupamo na tržištu jer samo na taj način možemo da ostvarimo što povoljniju cenu robe kada je kupujemo i što bolju cenu proizvoda kada ga prodajemo. Kompanija Delta, Delta agrar i farma u Zaječaru kojom rukovodim nastojaće na sve načine da pomogne farmerima – ovakvim edukacijama, posetom našoj farmi, gde mogu da vide u praksi kako mi to radimo, kao i kupovinom priplodnog materijala i stočne hrane koju proizvodimo“, rekao je Vrućkić.

Ove aktivnosti deo su projekta „Kako podići naše selo“ koji je krajem prošle godine Kompanija Delta započela u zaječarskim selima Dubočane i Mala Jasikova, a namera je da se projekat proširi i na sela u knjaževačkoj i sokobanjskoj opštini. Iz Privredne komore Srbije najavljuju brojne aktivnosti, pre svega edukaciju, u oblasti voćarstva, pčelarstva, kao i ruralnog turizma.