Poljoprivredna stručna služba: Šta znamo o organskoj proizvodnji

Proizvodnja hrane na ekološki održiv način, bez upotrebe teških metala, sintetičkih pesticida i herbicida sve je popularnija u Evropi i svetu, ali je potencijal organske proizvodnje i dalje je nedovoljno iskorišćen u našoj zemlji.

Većini poljoprivrednika ovakva vrsta proizvodnje i dalje je nepoznanica, kaže Valentina Aleksić, diplomirani inženjer poljoprivred iz Poljoprivredne savetodavne službe.

''Organska poljoprivredna proizvodnja obavlja se po Zakonu. To je kontrolisani vid proizvodnje. Potrebno je da se poljoprivredni proizvođači obrate sertifikacionoj kući i potpišu ugovor u kojem je tačno definisano kako treba obavljati taj posao. Serifikaciona kuća određuje da li je zemljište pogodno za organsku proizvodnju. Nema hemijskih preparata, veštačkih đubriva, ali postoji spisak preparata koji mogu da se koriste u organskoj proizvodnji.''

Cena sertifikata je različita i zavisi od obima i vrste proizvodnje, a sertifikat može biti samostalni, ili grupni.

Iako je cena proizvoda dobijenih iz organske proizvodnje do čak 300 odsto veća u odnosu na konvencionalne, pod ovom proizvodnjom, u Srbiji se nalazi tek nešto preko 15 hiljada hektara, odnosno samo 0,44 odsto od ukupnih obradivih površina. U nastojanju da se takva situacija  promeni, Ministarstvo poljoprivrede subvencijama stimuliše organske proizvođače i refundira do 40 odsto troškova sertifikacije.