Poljoprivreda: Kako iskoristiti sredstva iz IPARD programa

Opština Knjaževac je danas, u prostoru Regionalnog centra za stručno usavršavanje, organizovala predavanje o mogućnostima korišćenja sredstava iz IPARD programa Evropske unije, namenjenih razvoju poljoprivredne proizvodnje.

Srbija će do 2020. godine moći da iskoristi oko 230 miliona evra iz IPARD fondova Evropske unije, namenjenih poljoprivrednoj proizvodnji. Odgovori na pitanja kako iskoristiti ova sredstva, kako ispratiti komplikovanu proceduru, napraviti biznis plan, ponuđeni su na tribini, koju je za knjaževačke poljoprivrednike organizovala opština Knjaževac.

Složena procedura važi za sve zemlje članice Evropske unije, ali će slična biti uskoro primenjivanja i na nacionalnom nivou. Jedan od načina da se dođe do sredstava je udruživanje u zadruge, kazao je ovom prilikom stručni konsultant za IPARD diplomirani ekonomista Predrag Krinulović.

Krajem ove i početkom naredne godine sredstva IPARD programa moći će da se upotrebe za razvoj ruralnog turizma.

Lokalni program podršle poljoprivredi, uz mere nacionalne agrarne politike i sredstva koja se mogu iskoristiti iz fondova Evropske unije, način su da poljoprivredna proizvodnja u knjaževačkoj opštini ode nekoliiko koraka dalje, čulo se na ovom skupu.