Novčana podrška voćarima i stočarima

Za nabavku sadnog materijala i povećanje stočnog fonda u ovčarstvu i kozarstvu namenjeno više od devet miliona dinara; ugovori između Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede i 89 voćara i stočara potpisani su danas u Domu kulture.

Opština Knjaževac nastavlja politiku podrške lokalnih poljoprivrednih proizvođača. Po raspisanim konkursima u oblasti voćarstva i stočarstva, danas su potpisani ugovori sa 89 nosilaca registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koja će podići nove višegodišnje zasade voća ili obogatiti svoj stočni fond novim grlima ovaca ili koza.


“Sredstva su odobrena za ukupno 65 korisnika u oblasti voćarstva koji su dobili subvencije za nabvljeni sadni materijal. Kao i do sada, odobravali smo povraćaj 80% uloženih sredstava, a ukupan iznos novca za ovu meru podrške je 3,25 miliona dinara. U oblasti ovčarstva i kozarstva dodeljena su sredstva u visini od  6,1 milion dinara za ukupno 24 gazdinstva”, kaže Marko Stojanović, pomoćnik predsednika opštine.


Zadovoljan sam brojem ljudi koji su zainteresovani za bavljenje poljoprivredom, ali me brinu nestabilne otkupne cene voća, poručio je prisutnim poljoprivrednicima Milan Đokić, predsednik opštine. “Jedan od načina prevazilaženja tih problema je otvaranje malih pogona za preradu voća. Opština je spremna da zainteresovanima pruži svaku moguću pomoć – od pisanja biznis plana, preko podrške u nabavci neophodnih preradnih mašina, do nastupa i promocije na sajmovima i sličnim manifestacijama. Isto važi i za proizvođače mleka i mesa, koji svoje proizvode mogu da prerađuju u mini mlekarama, siranama ili klanicama. I prethodnih godina raspisivali smo konkurse na kojima smo nudili sredstva za pomoć pri formiranju udruženja u oblasti poljoprivrede, ali odziv nije bio zadovoljavajući. Nadam se da će se to u narednom periodu popraviti”, stakao je Milan Đokić.


Predstavnici lokalne samouprave za jesen najavljuju još jedan opštinski konkurs za nabavku sadnog materijala za podizanje višegodišnjih zasada voća.