Kupinu niko neće

Sav uloženi trud voćara Trgovišta, ulaganje u zasade kupine najboljeg kvaliteta, po svemu sudeći, pašće u vodu, jer za otkup ovogodišnjeg roda nema zainteresovanih. Voćari kažu da su do sada propale tri berbe, oko 500 hiljada kilograma ovog jagodičastog voća izvanrednog kvaliteta. Za pomoć, obratili su se lokalnoj samoupravi i Ministarstvu poljoprivrede.

Ima lekovita svojstva,  jača imunitet, omogućava zdravo funkcionisanje srca, poboljšava vid, pamćenje. I pored toda, ove godne na hiljade kilograma kupine završiće na zemlji, jer je niko neće. Voćari Trgovišta strepe da će sav uložen rad i trud ovog leta otići u nepovrat, jer za otkup kupine nema interesovanja, ni u knjaževačkom kraju, ni dalje.

''Proizvodnjom kupine bavim se aktivno deset godina. I prošla godina je bila slaba, ali je kupina otkupljena, uzeli smo nešto novca, ali ove godine – ništa. Treća berba je u propadanju, truli'', kaže voćar Željko Ilić.

''Na mogu da razumem državu koja ne želi da otkupi proizvod ekstra kvaliteta,'' dodaje Vojkana Stamenović, koja se proizvodnjom kupina bavi 40 godina.

Udruženje voćara ''Nektar'' okuplja blizu dve stotine proizvođača kupina. Reč je o mladim ljudima, koji su u sadnji voćaka prepoznali svoju budućnost. Na preporuku stručnjaka, zasađena je najkvalitetnija sorta – loh nes.

''Mladi ljudi su se odlučili da rade kupinu, a sad nemaju prihod. Svaki dinar su ulagali u đubrivo, kvalitetnu obradu, vezivanje, rezidbu, navodnjavanje...Dobili smo izvanredan kvalitet, a sađena je na preporuku heogradskih profesora, koji su dolazili na naše sastanke'', ističe Dušica Jović, predsednica udruženja ''Nektar''.

Ukoliko se ne reaguje brzo, ceo ovogodišnji rod ovog jagodičastog voća će propasti. Zbog toga su se proizvođači za pomoć obratili opštini Knjaževac i Ministarstvu poljoprivrede.

''Zamolila sam ministra da pomogne u rešavanju našeg problema. To su velike površine, gde možda i 500 hiljada kilograma kupina pada... Šta će biti do kraja, niko ne zna'', naglašava Dušica Jović.

Samo u ataru mesne zajednice Trgoviše godišnje se proizvede 130 hiljada kilograma kupina. Od nestabilnih cena, do nedostatka hladnjača u kojima bi se sačuvale, transporta osetljivog ploda, tek – mukama ovdašnjih voćara nikad kraja. Zato i ne čudi što će mnogi od njih pribeći najradikalnijoj meri – krčenju svojih zasada.