Knjaževačka lovišta proglašena zaraženim od afričke kuge svinja

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede proglasila je područja lovišta ''Babin zub'', ''Stara planina'', kao i delove lovišta ''Tresibaba'' i ''Klisura'' zaraženim (inficiranim) od zarazne bolesti afričke kuge svinja kod divljih svinja.

Afrička kuga svinja je virusna, veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja za koju vakcina ne postoji. Ova bolest registrovana je kod u lovu odstreljenih divljih svinja na području između Gornje i Donje Kamenice i Šestog Gabra.

''Radi se na tome da se bolest sa dibljih svinja ne prenese na domaće. Zbog toga najveću pažnju očekujemo od lovaca. Virus je otporan, prenosi se kontaktom. Svinje treba držati zavorene, zabranje na je stočna pijaca i promet. Apelujemo na sve uzgajivače da ukoliko na svojim životinjama primete promene u vidu gubitka apetita, povišene temperature krvarenja po koži, odmah obaveste veterinarsku službu i vetereniransku inspekciju,'' kazao je za Knjaževacinfo Gradimir Živković, direktor Veterinarske stanice Timovet i član Opštinskog veća.