Džervin do sada otkupio dva miliona kilograma višanja

Kao i prethodnih godina, Džervin je na svojim plantažama na Boševu i u Štipini odnegovao višnju visokog kvaliteta, koja se sa drveta skida samoberima, efikasnim mašinama, koje su zamenile rad ljudskih ruku. Procenjuje se da će berba višanja na celoj teritoriji knjaževačke opštine biti završena do sredine jula.

U pogone ovog preduzeća do sada je ušlo oko dva miliona kilograma crvenih plodova, kaže Vladan Trandafilović, rukovodilac biljne proizvodnje.

''Kvalitet višnje je odličan. Za razliku od drugih krajeva Srbije, kod nas je grad prošao kroz kišu. Suve materije je oko 23 briksa, a veličina višnje 18 – 19. Sa današnjim danom otkupljeno je dva miliona kilograma, odnosno 2000 tona. Otkup i dalje traje, jer sela kao što su Bučje i Vlaško Polje beru mnogo kasnije, a imaju izuzetno kvalitetnu višnju.''

Ljudske ruke u Džervinovim voćnjacima zamenjene su izuzetno efikanim mašinama za branje višanja i drugog voća, koje koriste tehniku trešenja, uklanjaju lišće i grančice i slažu plod u gajbice.

''Kapacitet berbe ove mašine za osam do deset časova rada je negde oko dve hektara, što znači da smo smanjili radnu snagu za 50 do 100 ljudi.''

Otkupna cena višnje ovogodišnjeg roda je 60 dinara za prvu klasu, odnosno 30 za drugu. Procenjuje se da će berba na celoj teritoriji knjaževačke opštine biti završena do sredine jula.