Članovi ''Lipe'' donirali blizu 80 kilograma meda

Pčelarsko udruženje ''Lipa'' odazvalo se  akciji Saveza pčelarskih organizacija Srbije  i doniralo med i propolis za one kojima je on najpotrebniji. Knjaževački pčelari prikupili su i opštinskom Štabu za vanredne situacije u dva navrata donirali  blizu 80 kilograma meda.

Med je lek, a pčelari smatraju da je humanost zapravo najbolji lek za situaciju u kojoj smo se našli.

''U prvoj akciji smo prikupili 53, a u drugojh 25 kilograma meda i 10 bočica propolisa. Med je donacija naših pčelra, koji su članovi SPOS-a i to je način da se mi odužimo državi za pomoć koju dobijamo za razvoj pčelarstva,'' kazao je Miroslav Milošević, predsednik Udruženja ''Lipa''.

Sve zavisi od toga koliko se ko angžaovao u svom pčelinjaku, ali se procenjuje da će godina, koju će obeležiti pandemija koronavirusa, ipak će biti medonosna, kažu u ''Lipi''.

''Savez pčelarskih organizacija Srbije izdejstvovao je kod Ministarstva poljoprivrede dozvole za naše pčelare, kako bismo mogli da budemo na svojim pčelinjacima svakoga dana od 5:00 do 20:00 časova. Ova godina nije loša za pčelarstvo. Proleće je dobro prošlo, možda ne na celoj teritoriji Srbije i naše opštine, ali se nadamo dobrom medobranju u predstojećoj paši bagrema, koja počinje za par dana. Videćemo, kako je ko radio na svom pčelinjaku – tako će ubirati plodove'', dodaje Milošević.

Proizvodi članova Udruženja ''Lipa'' biće deo paketa koji će biti dostavljeni meštanima kojima su, prema proceni Štaba, najpotrebniji.