Slobodna zona u Knjaževcu

Nakon 15 dana Slobodne zone u Beogradu, ona je preseljena u Knjaževac. Okupili su se predstavnici opozicije, kako bi poručili, rekli su, da ''krvave košulje i razbijene glave ne smeju biti slika ni Knjaževca, ni Srbije''.

Prvi je govorio Dalibor Stanojević.

''Ovi podlivi na mom licu i ova krvava košulja su slika današnje Srbije, slika poraza slobode''.

Nasilje nad institucijama, nad opštinama i gradovima, nad ljudima, manir je aktuelnog režima, rekli su lideri opozicije.

''Imamo nasilje nad institucijama, nad parlamentom, nad svim opštinama. Sve lokalne kabadahije su ''mali Vučići'', koji sprovode njegovu politiku, imaju njegovu zaštitu'', rekao je Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke.

''Gde ih biraju, gde ih nalaze, da na mesta predsednika opština postavljaju kriminalce, seksualne manijake, one koji pokušavaju da ubiju novinare, one koji su kupili diplome, ministre sa lažnim doktoratima'', kazao je Boško Obradović, lider Dveri.

''Dva su osnovna medijska izvora ovog zla – to su PINK i RTS'', smtra Janko Veselinović predsednik Pokreta za preokret.

''Da li možete da zamislite Knjaževac u kome svaki lekar ima osnovnu platu od hiljadu evra, svaki nastavnik bar 600 evra, svaki radnik u ''Ledi'' bar 42.000 dinara platu'', pitao je Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde.

U Slobodnoj zoni, formiranoj preko puta zgrade opštine, otvoren je Muzej naprednjačkog realizma, sa nizom eksponata poput članskih karata Maje Gojković, Vulinove uniforme, ili botovskog sendviča, kako je objašnjeno, prepoznatljivih obeležja vlasti. Učesnici skupa organizovali su i protestnu šetnju Knjaževcem. Kako je najavljeno, Slobodna zona ići će širom Srbije, u sve gradove u kojima je sloboda ugrožena.