Šesnaest godina bez Zorana Đinđića

Pomenom u Crkvi Svetog Đorđa danas je u Knjaževcu obeležena 16. godišnjica od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Na današnji dan pre 16 godina ubijen je premijer Srbije Zoran Đinđić. Pomen pokojnom premijeru i predsedniku Demokratske stranke u Crkvi Svetog Đorđa služio je protojerej Tomislav Petković.

''Oduvek je tako bivalo u Srbiji – Srbi su ubijali Srbe, pa nam i ne treba spoljašnji neprijatelj. Ako ovako nastavimo, sami ćemo sebi da presudimo, sami sebe da uništimo i da učinimo uslugu onima koji nas sa strane napadaju''.
Nakon 16 godina još uvek smo daleko od demokratskog društva za koje se borio Zoran Đinđić, smatra Dragan Mančić, predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke.

''Svih ovih 16 godina oseća se nedostatak jednog čoveka kakav je bio Zoran Đinđić. Verovao je da svako od nas ima potencijal, alate i resurse, koji bi pomogli kvalitetu naših života. Srbija danas ni na koji način ne liči na onu koju je Zoran očekivao. Odnos države prema narodu nije društvo za koje se zalagao i borio dr Zoran Đinđić.''

Pomenu je, sa članovima Srpskog pokreta Dveri, prisustvovao i Boško Obradović, predsednik ove političke partije. Iako pripada drugačijem političkom opredeljenju od pokojnog premijera, on smatra da je Đinđić, svoj stav o rešavanju kosovskog pitanja, platio glavom.

''On je onaj koji je vratio veronauku u škole. On je pokrenuo završetak radova na Hramu Svetog Save. Otvorio je temu Kosova i Metohije na potpuno nov način, govoreći nešto što do dana današnjeg retko koji srpski političar sme da ponovi, a to je da Zapad ne može imati duple standarde prema Srbiji''.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđeni su Zvezdan Jovanović i Milorad Ulemek. Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena. I politički istomišljenici i oponenti pamte gao kao čoveka izuzetne inteligencije, energije i osećaja za trenutak.