Završen projekat ''Čuvari tradicije, zdravlja i sreće''

Završetak projekta ''Čuvari tradicije, zdravlja i sreće'', Osnovna škola ''Dimitrije Todorović Kaplar'' obeležila je ekološkom predstavom ''Kad se male ruke slože'' i lutkarskom predstavom ''Najčistija dečja srca'', izvedenom na srpskom, romskom i engleskom jeziku.

Devojčice i dečaci iz ''Kaplara'' poslali su više nego jasne poruke o tome u kakvom gradu žele da žive.

Projekat, koji je trajao šest meseci, imao je za cilj negovanje interkulturalnosti,  različitosti i mogućnosti suživota bez obzira na veroispovest, boju kože. Učenici su bili angažovani u kombinovanim radionicama, gde su učili da pletu, vezu, slikaju, pišu. Broj od osamnaestoro učesnika na početku, prerastao u stotinak đaka, koji su na razne načine širili ideju interkulturalnosti.

''Bilo je osamnaestoro dece na početku projekta, a onda smo svaki put kroz radionice lutkasrtva, pletenja, veza, literalne i likovne na romskom, engleskom i srpskom, okupljali po neko novo odeljenje'', kazala je Snežana Đurić, jedan od koordinatora projekta.

Ovakvi projekti važni su za razvoj demokratskog društva, smatra Milan Đorđević, direktor škole.

''Budimo razvijanje svesti kod dece za očuvanje prirodne sredine, bavimo se multikulturalnošću, razvijemo svest o toleraniciji, stvaramo društveno socijalno biće koje će se lako uklopiti u demokratsko društvo''.

Projekat ''Čuvari tradicije, kulture, zdravlja i sreće finansijski je podržala Ekumenska humanitarna organizacija EHO iz Novog Sada.