Vanserijski talenat Mateje Miloševića

Mateja Milošević, učenik Knjaževačke gimnazije i ove godine je na jednom velikom takmičenju pokazao svoje vanserijsko znanje engleskog jezika. Mateja je pobednik takmičenja, koje je za decu iz Srbije, organizovao Nemači centar za kulturu. Nagrađen je putovanjem u Beč.

Poslednji put sa Matejom Miloševićem razgovarali smo 2016. godine, kada je, kao petnaestogodišnjak junior na takmičenju ''Best In English'' pokazao seniorsko znanje. Da je reč o vanserijskom učeniku, koji će obeležiti ovu epohu Knjaževačke gimnazije, pokazalo se i na nedavno održanom naciolanom takmičenju, gde je Mateja potpuno dominirao. Skromno, kao što to i inače radi, pričao nam je o svom najnovijem uspehu – prvom mestu na nacionalnom takmičenju u organizaciji Nemačkog centra za kulturu.

''Takmičenje je bilo klasičnog tipa, ne preko interneta, kao neka ranije. Radili smo test znanja i esej. Kao nagradu dobio sam putovanje u Beč i mislim da će to biti lepo iskustvo''.

Uspehom svoga učenika, koga je u tajne engleskog jezika uvela još kao sasvim malog dečaka, ponosi se i profesor Karolina Mitić. Ona ističe da danas nije pitanje da li će Matija odgovoriti na izazov, već u kojoj će meri biti odličan. Karolina dodaje da su ove učenici jezičkog smera blistali na takmičenjima.

''Mateja blista ponovo i to nije ništa čudno, mi samo očekujemo u kojoj će meri biti SUPER. On je posebna priča, van konkurencije, pokazao je da tako mlad ima, nesrazmerno sa godinama, neverovatno znanje''.

Vanserijski talenti, koji će, možda promeniti svet, ne rađaju se svakoga dana. Ali, kada se rode i odrastu među nama, valja ih prepoznati i njihovu vrednost adekvatno nagraditi. Da se to ne bi desilo čim pređu granicu naše zemlje.