Uniforme u Knjaževačkoj gimnaziji – simbol pripadnosti školi

Koledž jakne, kao specifičnu, modernu, đačku unuformu već četiri godine nose učenici Knjaževačke gimnazije. Obeležje, koje će ih izdvajati od drugih, bilo je zamisao đačkog parlamenta. Ideju uvođenja unificirane škoske odeće pozdravio je i Mlladen Šarčević, ministar prosvete, prilikom nedavne posete Gimnaziji.

''Mi smo u đačkom parlamentu izglasali da bismo želeli da imamo obeležje koje bi nas odvajalo od drugih škola. Došli smo na ideju da koledžice nešto što bi nas najbolje istaklo kad prolazimo kroz grad. To nam puno znači. Niko nam ništa nije nametnu. Naprotiv, mi smo ''nametnuli'' profesorima da nose koledžice da bi bili u skladu sa nama'', kaže Lea Mitić.

Profesor književnosti Dragan Jovanović, profesor likovnog Srđan Nikolčević i direktor Žarko Cvetković podržali su ideju učenika.
 
''Podržali smo učenike smatrajući da je to dobro obeležje i prepoznatljiva priča u gradu da se zna ko je u Knjaževcu gimnazijalac. Ove godine se pojavio problem sa učenicima prve godine, koji, možda, još nisu shvatili u kakvu su ustanovu došli. Učenici druge, treće i četvrte godine ih apsolutno nose. Smatram da će to, u perspektivi, biti obaveza svih učenika'', kaže Žarko Cvetković, direktor Knjaževačke gimnazije.

Ideju udvođenja unificirane školske odeće pozdravio je i ministat prosvete, koji je, prilikom nedavne posete Knjaževačkoj gimnaziji i sam obukao popularnu koledžicu.

''Uniforma nije samo uniforma.To je odraz poštovanja i reda u ustanovi, bez koga nema ničega. Neće nam vredeti ni digitalna pismenost, ako ne vratimo vrednosti u sistemu obrazovanja'', rekao je u Knjaževcu Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Gimnazijalci misle da bi bilo lepo kada bi svaka škola u Knjaževcu imala neko svoje, prepoznatljivo obeležje.

''Mislim da bi to bio napredak u obrazovnom sistemu. To je deo naše kulture, a u svetu tradicija vekovima. Time promovišemo jednakost i vrednosti koje neguje demokratija'', rekao je gimnazijalac Nikola Radmanović.

U Knjaževačkoj gimnaziji i nastavnici i učenici smatraju da nošenjem školskih uniformi neguju osećaj pripadnosti lokalnoj zajednici i još više obrazovnoj ustanovi koja postoji 147 godina.