U ''Kaplaru'' obeleženi Dan tolerancije i Dan deteta

U ''Kaplaru'' obeleženi Dan tolerancije i Dan deteta

Aktivnostima koje ukazuju na postojanje različitosti među ljudima i važnost tolerantnog odnosa bez diskriminacije, u Osnovnoj školi ''Dimitrije Todorović Kaplar'' obeleženi su 16. novembar, Međunarodni dan toleranicije i 20. novembar, Međunarodni dan deteta.

Međunarodni dan tolerancije obeležen je pod sloganom „Dobar  drug ti vredi više“.  Dan je započeo kratkim interaktivnim  lutkarskim igrokazom “Zajedno smo i lepši i jači”, kojim se ukazivalo na postojanje različitosti među ljudima i važnosti tolerantnog odnosa bez diskriminacije i predrasuda, razumevanja i prihvatanja istih i stvaranja jednakih uslova  za sve.  Deca su veoma pozitivno i sa neskrivenom empatijom reagovala na poslatu poruku. Celodnevno druženje dece tipične populacije i dece sa razvojnim smetnjama proteklo je u veselju, pesmi i kreativnom stvaralaštvu. Na svojim radovima prikazivali su decu svih boja i mogućnosti u druženju, igri, zajedništvu.

Na pitanje “Koje su osobine potrebne da bi ste razumeli potrebe druge dece, prihvatili različitosti i gradili zajednički život bez predrasuda”, deca su, svojim otvorenim srcima, odgovarala kroz kreativno izražavanje – plemenitost, nežnost, brižnost, dobrota…

Jedan od primarnih vaspitnih zadataka škole je negovanje tolerantnog ponašanja bez diskriminacije   koji se sprovodi kroz različite aktivnosti i programske sadržaje.   Senzibilazacija dece tipične populacije u prepoznavanju, razumevanju i prihvatanju različitosti je stalni zadatak čime se stvara topla i tolerantna klima u kojoj se svako dete oseća prihvaćeno i sigurno, navode u ''Kaplaru''.