U "Kaplaru" obeležen Dan bez automobilskog dima

U "Kaplaru" obeležen Dan bez automobilskog dima

Učenici mlađih razreda OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“ obeležili su Dan bez automobilskog dima kroz edukativno – informativne sadržaje: zašto se obeležava Evropska nedelja mobilnosti i kako svi možemo doprineti smanjenju aerozagađenja, kroz zdrave stilove života.

Na inicijativu Evropske komisije, od 2002. godine održava se Evropska nedelja mobilnosti sa idejom da unapredi javno zdravlje i kvalitet života promovisanjem čiste mobilnosti i održivog gradskog prevoza.
“Mobilnost za sve bez štetnih gasova” – tema je ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti, koja se održava od 16. do 22. septembra, nizom aktivnosti u 50 zemalja i više od 2 800 gradova, uz jasnu poruku – Kreći se, samo ne autom!

Pored prilike za šetnju, trčanje i vežbanje u velikom dvorištu matične škole, deca su mogla da prođu kroz "lavirint" koji ih je vodio do bicikla kao alternativnog prevoza kojim se ne zagađuje životna sredina, odigraju "školicu" i uživaju na svežem vazduhu u prijatnom prvom jesenjem danu. Posebno kreirane poruke treba da podsete i opomenu na značaj mobilnosti i zdravlja ljudi i životne sredine.  

Cilj je da se ukaže na značaj zdravih stilova života, pravo i mogućnost izbora aktivnih načina kretanja ili kombinovanje hodanja i biciklizma sa javnim prevozom, čime će se značajno smanjiti zagađenje vazduha od izduvnih gasova.