Tojota projekat u ''Kaplaru''

Tojota projekat u ''Kaplaru''

Učenici Osnovne škole ''Dimitrije Todorović Kaplar'' nastavili su realizaciju programskih aktivnosti, vezanih za Tojota projekat ''lova na biljke''.

Učenici četvrtog razreda ispitivali su, u okviru programskih aktivnosti iz Tojota projekta, karakteristike sobnih biljaka i biljaka koje svojim poreklom ne potiču iz naših krajeva (konkretno kaktuse), ali koje su se prilagodile i mogu da uspevaju i u našem podneblju. Za istraživanje koristili su sobne biljke koje su, potom, pronalazili u štampanim enciklopedijskim izdanjima. Ispitivali su i koliko je važno i rasprostranjeno razmnožavanje biljaka oprašivanjem pomoću  insekata što doprinosi  širenju cventica i bezcvetnica na najširem  prostoru.

Za drugu grupu  ispitivanih biljaka – kaktusa, otkrili su mnoge zanimljive podatke, osim onih koje su sticali na radovnim časovima – o poreklu, osnovnim karakteristikama, njihovom načinu razvoja i ulozi u pustinjskim predelima. Ono što ih je posebno imresioniralo jeste mogućnost uzgoja ovih egzotičnih bodljikavih biljaka na našim prostorima. Naučili su da postoji oko 127 rodova sa oko 1.750 poznatih vrsta i svi su višegodišnje biljke.

Na ponovljenom testu poznavanja biljnog i životinjskog sveta, za 25 % poboljšali su svoja znanja, a 100%  ispitanih je sada znalo da se biodiverzitet odnosi na biljnu i životinjsku raznolikost, dok  je u oktobru, kada su prvi puta testirani, samo 20% ispitanih znalo na šta se odnosi reč - biodiverzitet.

Poslednjom ovogodišnjom akcijom sakupljanja limenki u okviru Projekta Rekan fondacije “Svaka limenka se računa”, pod nadzorom Eko patrole, sakupljeno  je 9,400 kg iskorišćenoh limenki spremnih za otkup i reciklažu,  što je značajan doprinos smanjenju zagađenja prirode.