Tehnička škola: Zašto je važno industrijsko nasleđe

Tehnička škola i Udruženje ljubitelja starovremenskih vozila Knjaževac, organizovali su predavanje na temu važnosti industrijskog nasleđa, motorizacije, očuvanja i održavanja starovremenskih vozila, pod nazivom "I starim vozilom po novom drumu".

Sa idejom da mladima prenese poruku o važnosti industrijskog nasleđa, a u susret svom 88. rođendanu, Tehnička škola je, u saradnji sa Udruženjem ljubitelja starovremenskih vozila, organizovala predavanje na temu ''I starim vozilom po novom drumu''.

''Želja je bila da se učenicima prenese ideja o industrijalizaciji, pre svega o Fabrici motokultivatora, o motorozaciji Knjaževca od početka 20. godine XX veka, kako bi prepoznali da su vozila pokretni spomenici i deo kulturnog nasleđa'', kazao je Aleksandar Vidojković, presednik Udruženje ljubitelja starovremnskih vozila

Posetioci, među kojima je najviše bilo mladih, imali su priliku da od Milana Milosavljevića, nekadašnjeg predsednika opštine,  čuju priču o IMT-u, jednoj od najvećih fabrika u Evropi.

''U program proizvodnje motokultivatora ušli smo 1973. godine, a osamdesetih godina bila je to jedna od najvećih fabrika u Evropi. Ona je od osnivanja, pa do kraja osamdesetih jugoslovenskom tržištu isporučila 400.000 motokultivatora i oko milion raznih priključnih mašina'', rekao je Milosavljević.

Mladen Milošević, profesor u Tehničkoj školi, podelio je sa publikom pomalo sentumentalu priču o četiri godine dugoj restauraciji porodičnog džipa.

''Radi se o porodičnoj priči o restauraciji porodičnog Willys  Overland džipa iz 1956. godine, koji je od 1970. u porodičnom vlasništvu.''

Kako se čulo, brzi industrijski razvoj sedamdesetih godina XX veka Knjaževac u mnogome ima da zahvali Tehničkoj školi, iz koje su, sa odličnim znanjem i stečenom praksom, mladi odmah odlazili u fabrike.