Tehnička škola i Gimnazija čekaju osmake

U Knjaževačkoj gimnaziji i Tehničkoj školi spremni su da prime nešto preko 200 učenika, koliko ih je ove godine izašlo iz tri knjaževačke osnovne škole. Ministarstvo prosvete ove godine je tako koncipiralo konkurs da ukupan broj osmaka bude isti kao broj slobodnih mesta u srednjim školama i gimnazijama.

Svršeni osnovci završili su polaganje takozvane male mature. Predstoji im upis u srednje škole. Izbor željene obrazovne ustanove zavisiće, naravno, uz ostalo i od uspeha, koji su ostvarili na završnom ispitu. Nešto preko dve stotine devojčica i dečaka, koliko ih je završilo tri osnovne škole u Knjaževcu, izabraće, veruje se, jedan od obrazovnih profila u Tehničkoj školi, ili jedan od smerova Knjaževačke gimnazije.

 ''Ono što Tehnička škola može da ponudi su tri obrazovna profila četvrtog stepena. To su: građevinski tehničar, tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašinama i turistički tehničar. Što se tiče trećeg stepena, imamo retka i tražena zanimanja kakva su obućar i rukovalac građevinskom mehanizacijom,'' kaže Ljiljana Žikić, direktorka Tehničke škole.

 ''Mi smo i ove, kao i prethodne godine aplicirali za tri odeljenja – opšteg, matematičkog i jezičkog tipa. S obzirom na broj učenika koji izlaze uz osnovne škole, nadam se da ćemo uspešno obaviti upis i ove godine'', rekao je Žarko Cvetković, direktor Knjaževačke gimnazije.

Svestrano obrazovanje, koje će im pomoći u nastavku školovanja ili obavljaju profesija za koje su se opredelili, briga o talentima, brojne vannastavne aktivnosti, ono je sa čime pred osmake izlaze dve srednjoškolske ustanove u Knjaževcu.

''U poslednje tri godine prolaznost naših gimnazijalaca na fakltetima je preko 84 odsto. Taj procenat je na budžetu, što govori o tome da se sa njima dobro radilo,'' dodaje Cvetković.

 ''Prošle godine smo imali 14 sekcija i brojne vannastavne aktivnosti. U toku je priprema novog školskog programa, jer radimo na pripremi novih načina podrške učenicima'', ističe Žikić.

Predaja lista želja za upis u srednje škole je 29. i 30. juna. Zvanična lista želja biće objavljena petog. a raspodela po školama i obrazovnim profilima osmog jula. Prvi upisni krug je devetog i desetog jula. Obe knjaževačke škole – i Tehnička i Gimnazija, učinile su sve da budućim đacima obezbede adekvatne uslove za obrazovanje i što zabavnije školovanje. Na njima je da, u spektru mogućnosti, odaberu ono što ih zanima i da, koliko god je moguće, ne opterete budžete roditelja, nastavljajući školovanje van Knjaževca.