Svetosavska akademija: Stopama Svetog Save hodamo

Svetosavskom himnom, počela je u velikoj dvorani Doma kulture svečana akademija, posvećana danu, u kome se srpski narod seća Rastka Nemanjića, prvog arhiepiskopa, prosvetitelja utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Prvi put, domaćin Dana Svetog Save bio je Regionalni centar za stručno usavršavanje. Svoju besedu, Dejan Tomić, direktor ove ustanove, posvetio je, najvećim delom, prosvetnim radnicima.

''Stope Svetog Save su vidljive i osam vekova kasnije. Za njima, osluškujući eho njegovog glasa, hodaju i naši prosvetni radnici. Ako makar deo učenika nadmaši svoje učitelje, znaćemo da su u svojoj nameri i postavljenom cilju uspeli''.

Svetosavsku poruku Knjaževčanima uputio je episkop timočki Ilarion. ''Blaženi su oni koji slušaju I drže reč božiju'', kazao je episkop.

''Naš sveti otac Sava je onaj koji je, ne samo slušao reč božiju, nego je i vršio čitavog svog života, celim svojim bićem. Mi koji se sabiramo treba sa puno vere, ljubavi i pažnje da koristimo Svetog Savu za svoj ugled u duhovnom životu''.

Scenski prikaz, koji nas je poveo u prošlost do bitaka koje je srpski narod vazda vodio za svoju slobodu i nezavisnost, poštujući svoju veru i idući putevima Svetog Save, izveli su glumci Niškog narodnog pozorišta, gradski hor ''Sveti kralj Stefan Dečanski'' i solistkinja Milja Stojanović.